A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
0
Ezüstérem
0
Bronzérem
1
HUNMárton Anna
09:00VívásAnna Marton-Katherine Paredes
HUNPusztai Liza
11:15VívásLiza Pusztai-Michela Battiston
HUNSzűcs Luca
11:15VívásMartina Criscio-Luca Szucs
HUNKovács Richárd
12:20ÖkölvívásHarrison Garside-Richard Kovacs
HUNDósa Dániel
13:05VívásDaniel Dosa-Abdelrahman Tolba
HUNMagyarország
20:05VízilabdaMagyarország-Kanada
HUNMagyarország
21:00KézilabdaArgentína-Magyarország
NyílNyíl

Cégmentés beugró főnökkel

Vágólapra másolva!
Az amerikai elnökválasztási időszakban azt a néhány hetet, amikor a leköszönő elnök még hivatalban van, de a nép már megválasztotta az újat, sánta kacsa periódusnak nevezik. Sajnos ez a kifejezés nem gyökerezett meg a magyar nyelvben, de ezt most jóváteheti egy másik szép szó: interim menedzsment. Tanuljuk meg, használjuk. A reconcept.blog mai bejegyzése elmagyarázza, kinek lehet megoldás az interim menedzselés.
Vágólapra másolva!

Szó szerint beugrást jelent, átmeneti cégvezetést. Akár egy adott cég teljes egészéről, akár, ha nagyobb vállalatról beszélünk, egy bizonyos divíziójáról van szó, három elem határozza meg: speciális fókusz, korlátozott időtartam, célorientált irányítás. Tehát az átmeneti főnök irányít és döntést hoz egy határidős intervallumban, ez általában 1-2 év, amely időszakban el kell érni a határozott, kitűzött célt. Mindezt általában a célt legpontosabban szem előtt tartó tulajdonosok döntik el, ők nevezik ki az interim menedzsert.

„Célját tekintve mindig fókuszált – írja a reconcept –, egy bizonyos projekt vállalati szintű végrehajtása, szervezeti átalakulás, összeolvadás, tőzsdére lépés levezénylése, vagy éppen a válságot követően divatossá vált „turn-around”, azaz stratégiai irányváltás menedzselése. Létezik olyan interim megbízás is, amely még ennél is kisebb területre koncentrál, és például csak a pénzügyek vagy az értékesítés átalakítását célozza meg”, olvashatjuk a posztban.

„Magyarországon az interim menedzsment a válság következében vált ismertté. Nem véletlenül, hiszen számos üzleti vállalkozás szembesült addig nem látott problémákkal, amelyek kezelése szervezeten kívüli, speciális erőforrás bevonását igényli: a piaci keresleti sokk, a megugró követelésállomány, a banki finanszírozási piac kiszáradása és a volatilis devizaárfolyamok minden szereplőt negatívan érintettek. Ugyanakkor a tankönyvi megvalósulásában viszonylag ritka jelenségről beszélünk hazánkban, a Budapest Business Journal felmérése szerint 250–300 interim menedzser tevékenykedhet Magyarországon. Az utóbbi időben leginkább a multinacionális vállalatok leányvállalatainál (például bankok, FMCG iparági szereplők) láttunk példákat bevetésükre. Ez is mutatja, hogy a szolgáltatás az angolszász üzleti kultúrából szivárog Kelet-Európa felé.

A vezetési tanácsadáshoz és a szakértői támogatáshoz képest a legmarkánsabb különbség, hogy az interim menedzsment esetén a megbízás idejére munkáltatói/munkavállalói jogviszony alakul ki a társaság és a menedzser között. Fontos jellemző ez, hiszen a szervezetben betöltött vezető beosztása révén megteheti a szükségesnek ítélt intézkedéseket, és a végrehajtást is kontrollálhatja. Eszköztára tehát bővebb a szervezeti szempontból „külsős” tanácsadók, szakértők lehetőségeinél. Mindez azt is megkönnyíti a menedzser számára, hogy sikerdíjért vagy célprémiumért dolgozzék.

Az interim menedzsment alkalmazásának előnyei: objektív, friss szemléletű és kompetens vezető nyúl a problémához, aki feladatorientált, fókuszált és intenzív vállalatirányítást valósíthat meg, hisz a megbízása eleve határozott idejű, így nem vesz részt a céges pozícióharcokban”, tudjuk meg a bejegyzésből.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!