Optimistább lett a kötvénygigász

Vágólapra másolva!
A korábban vártnál magasabb lehet a gazdsaági növekedés az USA-ban és az eurózónában idén a PIMCO szerint. A világ legnagyobb kötvényalapja azonban nem minden régióval kapcsolatban optimista, Japán és Kína jelentős lassulással nézhet szembe az előrejelzése szerint. 
Vágólapra másolva!
  • A PIMCO-nál úgy vélik, hogy az amerikai gazdaság idén 2,5-3 százalékkal növekedhet. A világ legnagyobb kötvényalapja decemberben még csak 2,25-2,75 százalékos gazdasági növekedést várt erre az évre.
  • Az alap vezetői szerint az amerikai vállalatok, háztartások, és az állami szféra költekezése tovább fog növekedni, és a megkezdett kedvező folyamatok tovább fognak folytatódni.
  • A világgazdaság pedig folytatja stabil javulását, ami nagy részben a fejlett országok jegybankjainak óriási méretű eszközvásárlási programjainak köszönhető (BoJ, Fed, BoE). A növekvő eszközárak a fiskális bizonytalanságok halványulásával együtt a globális kereslet további javulását idézhetik elő.
  • A PIMCO az eurózónával kapcsolatban is optimista lett, ahol 1-1,5 százalékra gyorsulhat fel a növekedés idén. Decemberben még csak 0,25-0,75 százalékos bővüléssel számolt az alap az eurózónában.
  • A PIMCO szerint a fiskális megszorítások csökkenése, a hitelezési aktivitás növekedése a perifériaországokban jótékony hatással lesz a gazdasági növekedésre, mely egyre jobban fogja közelíteni a potenciális szintjét. A perifériaországokban végbemenő javulás pedig az egész eurózónára kedvező hatással lesz.
  • Ázsiával kapcsolatban viszont pesszimistább lett a PIMCO, úgy vélik, hogy Japánban 0,5-1 százalékra fog lassulni a gazdasági növekedés idén a tavalyi 3 százalékról. Így Japán lehet az egyetlen ország a fejlett államok közül, mely lassulással nézhet szembe. Ez a fiskális ösztönzések visszafogásának, a fogyasztási adó emelésének fogyasztást visszafogó hatásainak lesz betudható.
  • Ezen túl Kína lassulása is folytatódhat, az országban zajló bizonytalan folyamatok miatt csak kissé széles határok közé lehet belőni a várható kínai gazdasági növekedést a PIMCO szerint. A kínai GDP idén 6,5-7,5 százalékkal bővülhet, ami elmarad a kínai vezetés 7,5 százalékos célkitűzésétől. A Kínában zajló folyamatok igencsak vészjóslóak, és a kínai kilátások romlása a világgazdaságra is komoly kockázatot jelentenek.
Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről