Vágólapra másolva!
A Kabel Deutschland tavalyi felvásárlása után újabb kábeltelevíziós társaságot kebelezett be a Vodafone. Ezúttal Spanyolországban sikerült egy igen jó adottságokkal rendelkező szolgáltató megvennie 7,2 milliárd euró fejében.
Vágólapra másolva!
  • Sikerült egyességre jutnia a Vodafone-nak spanyol kiszemeltjével, az ONO kábeltelevíziós társasággal. Ennek köszönhetően Európa legnagyobb távközlési cége végül 7,2 milliárd euró fejében vásárolja meg célpontját.
  • A Vodafone-nak nem volt egyszerű dolga, hiszen az ONO tulajdonosai elsősorban tőzsdei úton szerettek volna megválni részesedésüktől. A Bloomberg forrásai szerint a vevőnek a siker érdekében 6 milliárd euróról kellett megemelnie ajánlatát.
  • A pénz ugyanakkor nem lehetett gond a brit telekomóriásnak, ugyanis a Verizon Wireless értékesítéséből befolyó milliárdok komoly biztonságot nyújtottak a tranzakcióhoz. Vittorio Colao, a Vodafone vezérigazgatója korábban arról számolt be, hogy mintegy 30-40 milliárd dollárnyi pénzeszköz áll a rendelkezésükre.
  • A Vodafone számára pozitívan értékelhető az ONO bekebelezése, hiszen a tranzakció révén a legnagyobb újgenerációs spanyol hálózathoz jut hozzá, 7,2 millió háztartást lefedve. Ráadásul a 2013-as bevételi adatokat tekintve az ONO ügylettel közel háromszorozódott a Vodafone spanyolországi bevétele, ezzel tovább erősítve második pozícióját.
  • Az ONO jövedelmezősége is jónak mondható, a társaság EBITDA marginja tavaly 42,6 százalékos volt.
Forrás: Investor.hu
  • Vélhetően nem az ONO felvásárlása lesz az utolsó a spanyol távközlési piacon, ugyanis a francia Orange is élénken érdeklődik a helyi cégek iránt. Korábban már beszámoltunk róla, hogy lehetséges célpontként a finn-svéd TeliaSonera helyi leánya, a Yoigo, illetve a Jazztel neve merült fel.
Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!