A Monster menti meg a Coca-Colát?

Vágólapra másolva!
Nem kizárt, hogy a Coca-Cola végül megvásárolja a Monstert, miután az üdítőital-gyártó organikus növekedése egyre inkább lassul. Több oka is lehet erre a társaságnak.
Vágólapra másolva!

Nincs túl könnyű helyzetben a Coca-Cola, miután az üdítőital-gyártó pénzügy teljesítménye nem ad túl sok okot az örömre. Míg 2012-ben 6 százalékos volt az organikus növekedés az USA-ban, addig 2013-ban már csak 3 százalékos bővülést sikerült elérni.

A Coca-Cola célja ugyanakkor világos, 2020-ra megszeretné duplázni 2010-es árbevételét, miközben az amerikai fogyasztók egyre kevésbé részesítik előnyben a szénsavas üdítőitalokat. Hogy érhet el akkor mégis 7 százalékos éves növekedési ütemet a Coca-Cola?

Itt jöhet a képbe a Monster, ami 2013-ban 7,7 százalékos növekedést produkált, és aminek termékeit a Coca-Cola is forgalmazza. A CNBC szerint ugyanis nem kizárt, hogy a Coca-Cola végül felvásárolja a tőzsdén forgó vállalatot, ezzel pedig saját maga is közvetlenül részesedik a vállalat sikereiből. A Monster számára szintén kedvező lenne egy esetleges felvásárlás, mivel így nagyobb értékesítési felület juthatna számukra.

Ami azt illeti, a Monster részvényei jelenleg a 2015-re várt EBITDA eredményük közel 13-szorosán forognak, ami alapján az elemzők szerint nem számít drágának a részvény. Eközben egyébként a Coca-Cola ugyanezen mutatója 13,3-as.

Azt pedig nem szabad elfelejteni, hogy amennyiben a Monstert felvásárolja valamilyen más, nagyobb cég (például a Pepsi, vagy éppen az ABInbev), akkor könnyen kikerülhetne a Coca-Cola értékesítési láncából, ezzel pedig a Coca-Cola bevételei is csökkenhetnének. A Monster Beverages a termékei közel felét értékesíti a Coca-Colán keresztül.

Az egyelőre tény, hogy a nagy italgyártók, a Pepsi és a Coca-Cola számára egyelőre nem az amerikai piac számít a legfontosabb területnek, ugyanakkor a Coca-Cola számára igen csak fájna, ha valaki végül elvinné a Monstert. Ki tudja, talán a legjobb védekezés a támadás?

Forrás: Investor.hu

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!