Annyi pénzt fizethet az Apple, mint még soha

dr dre füles
Vágólapra másolva!
Hatalmas felvásárlásra készül az Apple, miután a hírek szerint milliárdokat költene online zeneszolgáltatásra.
Vágólapra másolva!

A Financial Times szerint az Apple ugyanis 3,2 milliárd dollárt fizethet a Beats Electronic névre keresztelt társaságért. A vállalat alapvetően két területre fókuszál:

  • online zeneszolgáltatás,
  • prémium fejhallgatók.

Értelemszerűen főleg az előbbi terület lehet érdekes, ahol az utóbbi időben olyan cégek nőtték ki magukat, mint például a Rdio, vagy éppen a Spotify, ami már több mint 10 millió előfizetővel bír. A Beats egyébként 10 dolláros havidíj mellett kínálja az online zenehallgatási szolgáltatását, az egyik nagytulajdonos, a Carlyle vezetői szerint pedig 1,2 milliárdos árbevételt ért el az előző évben a Beats Electronic.

Eközben egyébként a hagyományos zene és albumletöltésekben nem nagyon van már növekedés, Amerikában például tavaly éves alapon 6 százalékot esett a forgalom, 1,3 milliárd dollárra. Az Apple is megpróbálkozott egyébként az online zeneszolgáltatás felé való elmozdulással, tavaly szeptemberben jelentették be az iTunes Radio-t, ám a szakértőktől nem kapott túl pozitív értékelést a szolgáltatás. A Beats-ben lévő esetleges szabadalmak segítségével így akár javíthatná is az Apple saját szolgáltatását, illetve a kettő közötti szinergiával ütőképesebb szereplővé válhatna a többi versenytárssal szemben.

Nem csak a Beats Electronic profilja, hanem annak ára miatt is érdekes lenne az esetleges tranzakció, mivel 3,2 milliárd dollárt még sohasem fizetett az Apple egyetlen vállalatért sem. A csúcstartó eddig NeXT, de még azért is csak alig 400 milliót fizetett az Apple. Persze az Apple 130 milliárd dollár feletti nettó készpénzállománya miatt még ez is pusztán apró mazsolának tűnik, bőven van még pénz akár újabb felvásárlásokra is.

A Beats Electronic-ban a Carlyle mellett még a Vivendi is 14 százalékos pakkot birtokol a Dr. Dre, és Jimmy Iovine által alapított vállalatban. Ha az Apple végül valóban 3,2 milliárdot fizetne a vállalatért, akkor feltehetően ők is jól járhatnak majd. Aztán ki tudja, lehet, hogy a hír végül kacsának bizonyul majd, és nem lesz semmi a felvásárlásból. Addig is íme egy klasszikus Dr.Dre-től.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!