A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
0
Ezüstérem
0
Bronzérem
0
Vágólapra másolva!
Több mint négyszerezte árbevételét, ráadásul ezúttal már nyereséges első negyedévről tudott beszámolni a PannErgy. A lendület a miskolci geotermikus projekt egyre nagyobb hozzájárulásával magyarázható, ahol elkezdték a második fázis kivitelezését.  
Vágólapra másolva!

Több mint négyszeresére emelkedett a PannErgy árbevétele az első negyedévben (1Q14: 811 millió forint, 1Q13: 196 millió forint), miután a mostani időszakban már üzemelt a Miskolci Projekt. Az ebből származó 632 millió forintos értékesítés a teljes árbevétel közel 80 százaléka.

Forrás: Investor.hu

Az év első három hónapjában nagyjából 207 ezer GJ hőmennyiséget értékesített a cég Miskolcon, többet mint a tavalyi negyedik negyedévben (4Q13: közel 150 ezer GJ). Ugyanakkor az enyhe tél nem kedvezett a működésnek, hiszen másik geotermikus létesítményében, Szentlőrincen például mintegy 10 százalékkal alacsonyabb volt a hőértékesítés, mint egy évvel korábban.

A PannErgy soha nem látott EBITDA-t ért el az első negyedévben (1Q14: 281 millió forint), és összességében nettó profit soron is minimális, két millió forintos eredményt realizált a cég. Az időszakban az értékesítés közvetlen költségei természetszerűleg megugrottak (1Q14: 502 millió forint, 1Q13: 174 millió forint) a hőeladásokhoz kapcsolódó változó költségek emelkedése miatt, de annak szintje jóval elmarad az árbevétel növekedésétől.

Forrás: Investor.hu

A társaság pénzügyi eredménye veszteséget mutatott az év első három hónapjában, amit a cég a gyengébb forinttal és a kamatkülönbözet alakulásával magyaráz. Ugyanakkor az egy évvel ezelőtti szinthez képest itt is csökkent a veszteség (1Q14: -107 millió forint, 1Q13: -150 millió forint).

A PannErgy tájékoztatása szerint márciusban megkezdődtek a Miskolci projekt második fázisának kivitelezési munkái a tervezettnek megfelelően. Az éles üzemindítást az őszi fűtési szezonra tervezték, és a két projekttől összesen elérhető lehet majd a 780 ezer GJ elsődleges hőleadás is. A második fázisban a belvárosi fogyasztók juttatják el a geotermikus hőt.

Győrben már kiválasztották a geotermikus kút fúrásához szükséges területet, de még tovább folynak a vizsgálatok a terület pontos kijelölése érdekében. A kútfúrás első eredményei június végére várhatóak.

Összességében jó hír, hogy végre pozitív eredményt termelt a cég, és hogy a bevételek is nagyot nőttek. Viszont az enyhe időjárás gyengítette az eredményeket, és a fejlesztés alatt álló projektekkel kapcsolatban is nagy még a bizonytalanság. A PannErgy árfolyama öt százalék feletti ugrással reagált a gyorsjelentésre.

A PannErgy árfolyama Forrás: AmiBroker, Investor.hu

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!