A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
0
Ezüstérem
0
Bronzérem
1
HUNMagyarország
09:00KézilabdaBrazília-Magyarország
HUNPongrácz Bence
10:30CselgáncsIsmael Alhassane-Bence Pongracz
HUNPásztor Flóra
10:55VívásFlora Pasztor-Jacqueline Dubrovich
HUNKoch Máté
12:25VívásMate Tamas Koch-Grabiel Lugo
HUNAndrásfi Tibor
12:50VívásRuben Limardo-Tibor Andrasfi
HUNFucsovics Márton
13:30TeniszMarton Fucsovics-Rafael Nadal
HUNSiklósi Gergely
13:40VívásJakub Jurka-Gergely Siklosi
HUNMarozsán Fábián
15:00TeniszFabian Marozsan-Ugo Humbert
NyílNyíl

Emiatt olyan magas az olajár?

Vágólapra másolva!
Jó ideje nagyon szépen tartja magát az olajár. Hiába fut fel egyre jobban az amerikai, nem hagyományos kitermelés, ennek egyelőre nincs szemmel látható nyoma az árfolyamon, ami bebetonozta magát a 100 dollár feletti szintekre. Úgy tűnik, megvan a jelenség oka, pontosabban az egyik lehetséges magyarázata. 
Vágólapra másolva!

A geopolitikai feszültségek, az itt-ott kieső kitermelési mennyiségek, vagy egyes kitermelő országokban uralkodó biztonsági és politikai kockázatok valószínűleg egytől egyig hozzájárulnak ahhoz, hogy az olaj árfolyama lényegében gyökeret vert a 100 dolláros szint felett. Amiről viszont kevesebbet hallunk, hogy a kínaiak a színfalak mögött öles léptekkel duzzasztják stratégiai olajkészleteiket, márpedig ez nem elhanyagolható vételi erőt is jelent a piacon.

Idén ráadásul csak még jobban felpörgött az olajvásárlások üteme, egyesek pánikszerű jelzővel illetik a folyamatot). Ezt a nagy hirtelenséggel felpörgő olajétvágyat részben a geopolitikai feszültségek emelkedése is magyarázhatja, de a helyi finomítói kapacitások gyors bővülése is sürgetővé tehette a készletek feltöltését.

Forrás: Investor.hu

Bár tudjuk, hogy nagyon sok olajat szívnak fel a piacról a kínaiak, azt nem igazán lehet látni, hogy a kapacitásaik feltöltéséhez még mennyit kell venni. Pedig a várható olajár mozgás tekintetében ez egy fontos tényező lehet. Sajnos ugyanis az egy fekete doboz, hogy a stratégiai készletek milyen szinteken állnak az országba, nagyvonalakban csak annyit lehet sejteni, hogy még bőven van mit felszívniuk.

Évekkel ezelőtt kezdett ugyanis tárolók építésébe Kína, tavaly év végére már 141 millió hordós kapacitást értek el. A CNPC szerint eddig két létesítményt építettek fel abból a hétből, ami összesen 191 millió hordónyi kapacitást jelent majd a jövőben. Csak hogy térben elhelyezhessük ezeket a számokat, érdemes lehet az amerikai stratégiai olajkészletek 727 millió hordós kapacitására gondolni. Ez alapján tehát van még mit beérniük a kínaiaknak.

Forrás: Investor.hu

Amerikában egyébként a készletek nagyjából 95 napnyi olajimportot képesek kiváltani, Kínában ez a szám az Energy Aspects elemzői szerint 21 napnál áll. Vagyis bár nem tudjuk, hogy pontosan mennyi olajat vesznek készletezési céllal a kínaiak, az egyelőre nem tűnik nagyon elrugaszkodott várakozásnak, hogy további mennyiségekre lesz szüksége az országnak. Ez pedig az olaj árfolyamát is támaszthatja.

A WTI hetes grafikonja Forrás: Tradingview, Investor.hu

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!