A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
0
Ezüstérem
0
Bronzérem
1
HUNKoch Máté
12:25VívásMate Tamas Koch-Grabiel Lugo
HUNAndrásfi Tibor
12:50VívásRuben Limardo-Tibor Andrasfi
HUNPupp Réka
12:50CselgáncsOdette Giuffrida-Reka Pupp
HUNFucsovics Márton
13:30TeniszMarton Fucsovics-Rafael Nadal
HUNSiklósi Gergely
13:40VívásJakub Jurka-Gergely Siklosi
HUNPásztor Flóra
14:05VívásYun-Jia Zhang-Flora Pasztor
HUNMarozsán Fábián
15:00TeniszFabian Marozsan-Ugo Humbert
HUNHámori Luca
17:22ÖkölvívásGrainne Walsh-Ana Hamori
NyílNyíl

Dollárerősödésre felkészülni

Vágólapra másolva!
Az elmúlt hetek történéseinek köszönhetően nagy az érdeklődés az euró-dollár árfolyam iránt. Az Európai Központi Bank által bejelentett euró gyengítő intézkedések, és a FED eszközvásárlási programjának a lassításának eredőjeként, arra lehetne számítani, hogy hosszabb távon a dollár erősödést fog tudni felmutatni az euróval szemben.
Vágólapra másolva!

EURUSD: Meddig tartja még a támasz?

Az euró-dollár árfolyama 2012. április óta egy emelkedő ékben mozog, ami akár a későbbiekben lefele is fordíthatja az árfolyamot. Az indikátorok a dollár erősödését (azaz az euró-dollár árfolyam esését) jelzik előre. Az MACD jelenleg eladási jelzést mutat, és az RSI is egy csökkenő trendben mozog.

Fontos megjegyezni, hogy egy esetleges felpattanást sem lehet teljes mértékben kizárni, mivel az árfolyam előtt van még tér alakzatban. Ebben az esetben akár az ék felső száráig is visszagyengülhet a dollár. Ez a szint hozzávetőlegesen az 1,4-es árnak felelne meg.

Ha a kevésbé meglepő forgatókönyv lépne életbe, vagyis megkezdődne a dollár erősödése, akkor a 200 hetes mozgóátlag, az 1,32-es, illetve az 1,28-as áron húzódó támaszok állíthatnák útját a zöldhasú további erősödésének

Az EURUSD heti grafikonja Forrás: AmiBroker, Investor.hu

Miután május elején az euró-dollár árfolyama letörte egy másik, kisebb emelkedő ék alakzat alsó szárát, egészen a hosszú távú emelkedő trendvonalig csúszott vissza. Ezt követően az euró kisebb erősödést mutatott, de a 200 napos mozgóátlag ismét az emelkedő trendvonal környékére küldte vissza. Az árfolyamnak ezt az irányú, és mértékű mozgását a múlt heti euró-dollárral foglalkozó Vonalzónkban helyesen jeleztük előre.

Ezen az időtávon is több tényező utal arra, hogy az árfolyam hamarosan letörheti ezt a hosszú távú emelkedő trendvonalat, és megindulhat az euró gyengülése. Először is a grafikonon egy halálkereszt jelent meg, mivel az 50 napos mozgóátlag felülről keresztezte a 200 napos mozgóátlagot. Másodszor az indikátorok is a dollárnak kedveznek. Az MACD eladási jelzést készül mutatni, illetve az RSI 50 alatti értéke sem bíztató az euró szempontjából.

Ha az árfolyam megtöri az emelkedő trendvonalat, akkor a későbbiekben a 1,35-ös és az 1,34-es árak szolgálhatnak támaszként. Hosszabb időtávon, ha egy csökkenő trend alakulna ki, akkor nem kizárt, hogy az 1,31-es szintekig is süllyedhet a páros árfolyama.

Az EURUSD napi grafikonja Forrás: AmiBroker, Investor.hu

Érdekesség

Mivel az euró-dollár árfolyama közvetetten hatással van az dollár-svájci frank mozgására, ezért érdemes lehet figyelemmel kísérni ezt a devizapárost is. Amennyiben a fentebb említett támaszok elesnének az euró-dollár esetében, akkor az dollár-svájci frank árfolyama is érdekes szintekhez érkezhet meg.

USDCHF: Dollár erősödésre számíthatunk

Az árfolyam tavaly november óta egy csökkenő ékben mozogott, amiből idén májusban tört ki. A kitörést követően kétszer is visszatesztelte az árfolyam a csökkenő ék felső szélét. Jelenleg az 50 napos, és a 200 napos mozgóátlagok közé szorult be, ahonnan hamarosan egy határozott elmozdulásra lehet számítani.

Amennyiben az 50 napos mozgóátlag nyomására az árfolyam át tudná törni a 200 napos mozgóátlagot, akkor első körben a 0,9-es, illetve a 0,915-ös árakig gyengülhet a svájci frank a dollárral szemben. Ha ezek a szintek sem lesznek képesek megállítani a frank gyengülését, akkor a későbbiekben akár a 0,925-ös árat is megérintheti az árfolyam.

A dollár erősödése mellett szól, hogy az MACD is hamarosan vételi jelzést mutathat, illetve az RSI is egy rövidebb távú ellenállást tört meg a grafikonján.

Forrás: AmiBroker, Investor.hu

A hetes időtávon is látható, hogy az árfolyam március óta életben lévő emelkedő trend szerint haladva áttörte a csökkenő ék felső szárát. A dollár további erősödése esetén, amit az indikátorok is támogatnak, a 0,91-es, illetve a 0,92-es szintek szolgálhatnak ellenállásként. Ahhoz, hogy a jövőben a dollárt ilyen árakon jegyezzék a frankkal szemben, ahhoz az árfolyamnak rövid távon le kell győznie az 50 hetes mozgóátlagot.

Forrás: AmiBroker, Investor.hu

Az EURUSD, és az USDCHF az Investor Trader kereskedési rendszereiben

Az EURUSD, és az USDCHF árfolyam mozgásából az Investor Trader kereskedési rendszereiben többek között certifikátok segítségével is lehet profitálni. A termékeket el lehet érni a Frankfurti Certifikát tőzsdén, illetve a BÉT-en is, továbbá ETF-ek segítségével is profitálhatunk a mozgásokból.

A Fibonacci-számok a tőzsdén
Leonardo Pisano Bigollo, vagy ismertebb nevén Leonardo Fibonacci a 12. és 13. század fordulóján élt kiváló olasz matematikus volt, akinek a nevét a róla elnevezett számsorozatról ismerheti a világ (sokan a legjelentősebb középkori matematikusnak tartják). A Fibonacci-sorozat képzése nagyon egyszerű: az első két tag 0 és 1, innentől kezdve pedig mindegyik tag a megelőző két szám összege (0,1,1,2,3,5,8,13,21,34,...)
Fibonacci a sorozatot a közkeletű anekdota szerint egy házinyúl szaporulat növekedéséből kiindulva figyelte meg, de az igazi érdekessége, hogy a természetben szinte mindenhol feldedezhetjük a sorozatban bújkáló sajátos arányosságot, kezdve a faágak elhelyezkedésétől a csigaházak arányain át akár a tobozok leveleinek pozíciójáig. A Fibonacci-sorozat egymást követő tagjainak aránya 1,618-hoz közelít, ami ráadásul nem más, mint a már ókorban is ismert harmonikus arány, az aranymetszés.
A technikai elemzésben sokféleképpen szokták alkalmazni a Fibonacci-számok összefüggéseit, de a leggyakoribb szerepe talán az "ideális" korrekciós szintek meghatározásában van. Eszerint a módszer szerint egy markáns mélypont és csúcspont szintjét összekötve az elmozdulás 23,6, 38,1 és 61,8 százalékánál találhatók a Fibonacci-féle korrekciós szintek (az aranymetszésből is kiszámíthatók ezek a szintek). A korrekciós szintek sokszor szolgálnak támaszként vagy ellenállásként, jelentős részben éppen azért is, mert kellően sok befektető figyeli meg elemzéseiben ezeket a nevezetes szinteket, így önbeteljesítő jóslatként is működhetnek.
Mik azok a mozgóátlagok?
A mozgóátlagok a technikai elemzés eszköztárának kedvelt elemei. Három fajtáját különböztetjük meg, köztük az egyszerű, az exponenciális és a súlyozott mozgóátlagot. Az egyszerű mozgóátlag számítása a legkönnyebb, hiszen ebben az esetben a rendelkezésre álló kereskedési adatok közül mindig a legutolsókat átlagoljuk. Ennél fogva a mozgóátlag a piaci folyamatokat lesimítva fogja követni, melynek előnye, hogy az éles kiugrásoktól megtisztítja a grafikont, viszont adott esetben a piaci fordulókra csak időben csak késve reagál.
Az egyszerű mozgóátlagok két legelterjedtebb típusa az ötven és kétszáz napos mozgóátlag. Az ötven napos a legutolsó ötven nap, a kétszáz napos pedig a legutolsó 200 nap árfolyamadatainak átlagát mutatja. Ahogy haladunk előre az időben, úgy természetesen a mozgóátlag értéke is folyamatosan változik.
A technikai elemzésben a mozgóátlagok akkor adnak vételi jelzést, ha a rövidebb távú alulról metszi a hosszabb távú mozgóátlagot. Eladási jelzés pedig ebből kiindulva akkor érkezik, ha a rövidebb mozgóátlag felülről metszi a hosszabbat. A szakirodalomban azt a formációt, amikor az ötven napos mozgóátlag alulról metszi a kétszáz naposat, Golden Cross-nak (aranykeresztnek), amikor az ötven napos mozgóátlag felülről metszi a kétszáz naposat Death Cross-nak (halálkeresztnek) nevezzük.
Mi az az MACD?
Az angol Moving Average Convergence Divergence szó kezdőbetűből áll az MACD. Az indikátor a leggyakoribb trendkövető indikátor. Két különböző időtávú mozgóátlagból áll az MACD. Vételi jelzést akkor kapunk, ha a gyorsabb mozgóátlag alulról metszi a lassabbat. Eladási szignált pedig akkor, ha a gyorsabb mozgóátlag beesik a lassabb alá. A grafikonon egy középvonal is látható, ami alatt a vételi jelzés markánsabb, felette pedig az eladási.
Mi az RSI?
Az RSI az angol Relative Strenght Index rövidítése, mely az adott instrumentum relatív erejét mutatja. Az indikátor értéke 0 és 100 között ingadozik. Az RSI kiszámolásának módja: 100-(100/(1+E/CS)), ahol az E azoknak a záróáraknak az átlaga, melyek az előző "n" napon emelkedtek, míg a CS azoknak a záróáraknak az összege, amelyek az előző "n" napon csökkentek.
Túladott egy instrumentum akkor, ha 30 alatti az RSI értéke, és túlvett, ha 70 fölött mozog. Vételi vagy eladási jelzést akkor kapunk, ha a túladott vagy a túlvett zónából kilép az indikátor.
Az RSI indikátor esetében gyakran vizsgálják a technikai elemzők, hogy az árfolyammal együtt mozog-e, vagy más utakon jár. Ha az árfolyam új lokális csúcsot ér el, de az indikátor a korábbi lokális csúcstól alacsonyabb szinten ér el csúcsot, akkor divergenciáról beszélünk, ami sokszor trendfordító szokott lenni.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!