Tűzijátékot hoz a technológia szektor?

Vágólapra másolva!
A héten tovább dübörög a gyorsjelentési szezon, olyan technológiai óriások jelentéseivel, mint az Apple, a Microsoft, vagy a Facebook. De lesz még többek között Coca-Cola, Ford, vagy McDonald's beszámoló is. Mivel egy-egy jelentés heves árfolyammozgást generálhat, mindenképp oda kell figyelni rájuk, ráadásul adott esetben jó vételi vagy eladási helyzet is kialakulhat a közzétételek után.
Vágólapra másolva!

Apple (Nasdaq) – Kedd piaczárás után

A befektetők által egyik legjobban várt gyorsjelentés kedden zárás után érkezik az Apple-től. Legutóbbi alkalommal 8 százalékot ugrott az árfolyam beszámolója után. Az elemzők most 1,23 dolláros EPS-t és 37,843 milliárd dolláros árbevételt várnak. Az egy részvényre jutó profit 15, míg az árbevétel 7 százalékkal múlhatja felül az egy évvel korábbi szintet.

Az Apple esetében kiemelt figyelmet kap, hogy hogyan alakulnak az iPhone értékesítések. A második negyedévre itt 13 százalékos növekedést várnak az elemzők, de a többi eredmény soron is elég optimisták a szakértők. Bár igaz, hogy az elemzői konszenzus nem lépi túl a menedzsment által megadott korábbi várakozásokat.

Microsoft (Nasdaq) – Kedd piaczárás után

A várt egy részvényre jutó eredmény (EPS) 0,606 dollárt, míg a bevételek 23 milliárd dollárt tehetnek ki. Ha ez lenne a tényleges EPS, akkor 8 százalékos zsugorodást láthatnánk éves alapon, ellenben az árbevétel 14 százalékkal múlná felül a 2013 második negyedéves teljesítményt.

Múlt héten jelentette be a cég, hogy 18 ezer embert bocsát el, ami az első évben 1,1-1,6 milliárd dolláros költséggel jár, viszont a későbbiekben javulhat majd a cég hatékonysága. Nem csoda, hogy a Microsoft részvénye szép emelkedéssel reagált a hírekre.
További pozitívum, hogy a PC-piaci eladások is szép emelkedést mutatnak, ami a Microsoft termékei iránt is növeli a keresletet. Nem véletlen, hogy az árfolyam 14 éves csúcsot ütött a múlt héten.

Facebook (Nasdaq) – Szerda piaczárás után

A Facebook eredményeiről szerda este hull le a lepel. Előző jelentése után 3 százalék pluszba ugrott a részvény. A mostani várakozások 0,32 dolláros EPS-ről és 2,81 milliárd dolláros árbevételről szólnak. Így az árbevétel a becslések szerint 12 százalékkal haladhatja meg az előző év azonos időszaki eredményét.

A Facebook esetében kiemelt figyelem követi majd az aktív felhasználók számának növekedését, valamint a mobil hirdetési bevételek alakulását, ugyanis az előző negyedévben már a bevételek több mint fele a mobil szegmensből érkezett.

Netflix (Nasdaq) - Hétfő 22:05

A világ egyik legnagyobb online videó szolgáltatója hétfőn teszi közzé negyedéves eredményeit. Az elemzők 1,377 dolláros EPS-re és 1,3 milliárd dolláros árbevételre számítanak, mindkettő komoly növekedést jelentene éves alapon.

Az előző negyedévben is impozáns számokat tett közzé a Netflix, amely meg is lepte az elemzőket, és hét százalékos pluszba lökték akkor az árfolyamot. Az egyik kulcstényező, a felhasználói szám, akkor dinamikus növekedést mutatott nemcsak Amerikában, hanem a nemzetközi piacon is. Ezt érdemes lesz a mostani jelentésben is figyelni.

Ford Motor (NYSE) – Csütörtök 12:30

Az amerikai autógyártó eredményei még az amerikai nyitás előtt látnak napvilágot. A várakozások 0,367 dolláros EPS-t és 36,269 milliárd dolláros árbevételt jósolnak. Vagyis profit szinten jelentősebb visszaesés (-18%) jöhet éves alapon.

Forrás: Investor.hu

Daimler AG (Xetra) – Szerda 7:30

A Mercedeseket gyártó Daimlertől az elemzők 1,724 eurós EPS-re és 31,8 milliárd euró árbevételre számítanak. Ez profit szinten igen komoly 35 százalék körüli visszaesést jelentene (év/év), viszont az árbevétel hét százalék körüli növekedést mutatna.

Egyébként az év első felében a Mercedesek eladásai mindenkori rekordra ugrottak (+13%), a gyártó növekedési stratégiának köszönhetően. Egyik legnagyobb piacán, Kínában pedig 37,5 százalékos bővülést könyvelt el.

Nokia (Helsinki) - Csütörtök

A finn cég is a héten teszi közzé eredményeit. Az elemzői várakozások alapján 0,044 eurós EPS-re és 2,9 milliárd eurós árbevételre van kilátás. A legutóbbi gyorsjelentésre nagyot robbant az árfolyam, 7 százalékos pluszt szedve össze.

A Microsoftnak eladott készülékgyártó részlegért kapott összegből a cég részvényenként 26 cent rendkívüli osztalékot fizetett. Kérdés, hogyan teljesít majd a megmaradt hálózati eszközgyártási szegmens (NSN), ugyanis a legutóbbi negyedévben 17 százalékkal zsugorodott itt a bevétel az előző év azonos időszakához képest.

Forrás: Investor.hu

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!