Túl nagy a para a vasiparban

Vágólapra másolva!
Érdekes képet fest a világ vasércpiaca. Persze vannak ennél érdekesebb dolgok is, de befektetési szemmel hasonló helyzetekből akár tetszetős lehetőségek is kerekedhetnek, persze csak ha valaki vállalaja a rizikót, és képes hosszú távon is türelmes lenni.
Vágólapra másolva!
  • Kétéves mélypont közvetlen közelébe esett a 62 százalékos vastartalmú vasérc kínai importára 90 dollár körül.
  • Ezt a terméket, illetve ennek árát szokás egyfajta mércének tekinteni a meglehetősen széttagolt és komplex vasércpiacon.
  • Már csak azért is fontos egyébként a kínai importár, mert a világ messze legeslegnagyobb vasércimportőre Kína.
  • A kínai gazdaság problémái nyilván fontosak a kínai vasércigény szempontjából, ez az egyik fő meghatározó tényező a vasérc árának alakulásában.
  • Ezt tükrözi a következő összefüggés is: a vasérc importárak láthatóan együttmozogtak az elmúlt években a kínai beszerzési menedzserindexek (PMI) alakulásával.
  • A két PMI adat közül a központi, állami adatközlést általában kevésbé megbízhatónak tartja a piac, mint az HSBC által számított, kékkel jelölt mutatót, amivel igazán szoros volt a vasérc együttmozgása, egészen tavaszig.
  • Azóta viszont a vasérc a mélyben ragadt, miközben a kínai gazdaság kilátásaival kapcsolatos várakozások javultak valamelyest, a PMI mutatók visszakerültek a zsugorodás és növekedés határát jelző 50-es érték fölé.
  • Kicsit elrontja a képet, hogy a legutóbb közzétett PMI adat alacsonyabb volt a megelőzőeknél, amire a vasérc ára is kis lekonyulással válaszolt (bár sokkal csekélyebbel, mint hasonló visszaesésre korábban).
  • A világ legnagyobb vasércbányái közül viszont több még 50-60 dolláros tonnánkénti árak mellett is nullszaldós lehet (csak a közvetlen költségeket alapul véve), így a jelenlegi, 90 dollár körüli szinteken még bátran élénkítik a kitermelésüket.
  • Legalábbis így gondolkodik mindenki, talán már túl sokan is, ezzel van tele minden elemzés és sajtó.
  • Könnyen lehet, hogy az alacsony vasércárak is ezt a félelmet tükrözik.
  • Eközben például a világ egyik legnagyobb vasérctermelőjének, a brazil Vale vezére már a túlkínálat lassulását vizionálja.
A kínai beszerzési menedzserindexek (bal tengely) és a vasércárak (jobb tengely) együttmozgása. Forrás: Investor.hu

Mindezt összefoglalva tehát ha a kínai gazdasággal kapcsolatos várakozások nem kezdenek újból zuhanni, és elfogadjuk, hogy a túlkínálattal kapcsolatos félelmek már valamelyest túlhaladottak, és a piac szereplői már beárazták a kellemetlen realitásokat, akkor a vasérc árában akár látványos felpattanást is láthatunk 2014 végéhez közeledve vagy 2015 első felében.

Ez pedig akár az említett Vale, akár más vasércbánya-cégeknek kiváló lehetőség lenne, mert ezek a részvények jellemzően nagy esésen mentek keresztül, és nem egy esetben egészen vonzó értékeltségek mellett forognak.

Persze még minimum hónapok kérdése, hogy ez a vita eldől-e és a vasérccel kapcsolatos aggodalmak győzedelmeskednek, vagy túlhaladott-e már a félelem. De aki igazán kedvező befektetést szeretne, annak muszáj résen lennie, és akkor lépnie, amikor a többség szerint még túlságosan borongós a kép. És azt sem szabad elfelejteni, hogy a piac értékítélete nagyon sok esetben helyes.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!