EKB: Indulhat a vásárlás!

EKB, Mario Draghi, euróválság
Vágólapra másolva!
Az elemzői várakozásokkal összhangban nem nyúlt az alapkamathoz az Európai Központi Bank a mai kamtdöntő ülésén. Az ezt követő sajtótájékoztatón fény derült az eszközvásárlási program néhány részletére is, ezek szerint kockázatosabb eszközöket is vásárolhat az EKB, a folyamat pedig már októberben elindulhat.
Vágólapra másolva!

15:10 - Oda az óvetos optimizmus

A délután megjelent leheletnyi optimizmus is elillant a sajtótájékoztató közben. A DAX ismét a negatív tartományba csúszott vissza, igaz csupán 0,1 százalékos mínuszt mutat az index.

Eközben erősödésnek indult az euró, az EURUSD már 1,267 felett tartózkodik. Az arany is drágult, már 1215 dollár felett jár az árfolyama.

15:00 - Jöhetnek a kockázatosabb eszközök is!

Draghi elmondása szerint kockázatosabb eszközöket, azaz "BBB-" besorolásnál rosszabb minösítésű eszközöket is vásárolhatnak. Ezek alapjána a görög és a ciprusi eszközök is a program tárgyát képezhetik.

Draghi egy kérdésre válaszolva elmondta, hogy nincs euró árfolyam céljuk, de fontosnak tartják a stabilitás és a növekedés fenntartása szempontjából.

14:42 - Októberben indulhat a vásárlás

Már október közepén megkezdheti az EKB a fedezett kötvények vásárlását - jelentette be Mario Draghi. Elmonádsa szerint a folyamat legalább két évig is eltarthat majd, aminek következtében jelentősen megnőhet majd az EKB mérlege. Egy kérdésre válaszolva az EKB elnöke elmondta, hogy 2012-es szintjére nőhet a jegybank mérlege.

A bejelntésre erősödésnek indult az euró, a dollárral szembeni árfolyam ugyanis 1,2625-ről 1,265-re ugrott.

Forrás: Investor.hu

14:29 - Nyomás alatt az EKB

A sajtótájékoztatóhoz közeledve némi idegesség figyelhető meg a befektetőkön, az EURUSD 1,2632, míg az arany 1212,5 dollár közelében áll röviddel fél 3 előtt.

13:45 - Nem okozott meglepetést az EKB

Nem okozott komoly meglepetést a 0,05 százalékon álló refinanszírozási ráta szinten tartása, hiszen a megkérdezett elemzők egyöntetűen evvel a kimenetellel számoltak.

Ennél azonban jóval nagyobb figyelem övezi a 14:30-kor kezdődő sajtótájékozatót, melyen részleteket is közölhet az új eszközvásárlási programról az EKB, amivel az infláció, és az eurózóna gazdaságának felpörgetését célozná a szervezet.

A munkanélküliségi ráta még mindig nagyon magas a zónában, ami az alacsony inflációs adatokkal együtt felerősíti a nyomást az EKB-n, hogy további lazítással segítse beindítani a növekedést.

Forrás: Investor.hu
Forrás: Investor.hu

A bejelentéshez közeledve némiképp elolvadtak a délelőtt folyamán felszedett mínuszok az európai tőzsdéken, a DAX (+0,3%) és a CAC (+0,1%) már a pozitív tartományban tartózkodik.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!