Végre ismét olcsóbb lehet a benzin

palaolaj palagáz hidraulikus törés Kalifornia Lost Hills Monterey Palamező
Hidraulikus töréssel termelnek ki olajat és gázt a kaliforniai Lost Hillsben a Monterey Palamezőn
Vágólapra másolva!
Az üzemanyagárakat leginkább két dolog befolyásolja: a nyersolaj világpiaci ára és a dollár árfolyama. Az olaj most olcsó, és várhatóan a forint sem fog sokat romlani a dollárhoz képest, ezért 2014 végéig már nem kell áremelésre számítani. A nyersolaj világpiaci ára korábban hatással volt a dollár árfolyamára, de az USA a palaolaj-forradalom miatt lassan önellátó lesz, ez a hatás ezért megszűnt.
Vágólapra másolva!

Szerdától a dízel árát 6, a benzinét 9 forinttal csökkenti a Mol, így a gázolaj literenkénti átlagára 409-410 forintra, a 95-ös benziné 403-404 forintra mérséklődik. Az olcsó nyersolaj és a legfeljebb csak kicsit gyengülő forint miatt 2014-ben már szinte biztosan nem fognak nőni az üzemanyagárak. Sándor Dávid, az Investor.hu elemzője kisebb árcsökkenésre számít, Hegedűs Miklós, a GKI Energiakutató szakértője ennek mértékét 3-4 forintra becsüli.

Dollár és olaj

A magyar üzemanyagárakat alapvetően két tényező befolyásolja: a nyersolaj ára és a dollár árfolyama. Minél drágább a kőolaj, az üzemanyaggyártóknak annál többet kell fizetniük érte. És mivel az olajat dollárért veszik, minél gyengébb a forint a dollárhoz viszonyítva, annál több forintba kerül egy hordó olaj.

Olcsó az olaj

Kétéves mélypontján, 90 dollár körül mozog október közepén a nyersolaj világpiaci ára, mondja Hegedűs Miklós. A turistaszezonnak vége, ráadásul a világgazdaság sem teljesít valami fényesen, sőt, a fejlett országokban még csökkent is valamelyest az üzemanyag-fogyasztás. Ezek a tényezők mind az olcsó nyersolaj felé mutatnak. A 90 dollár körüli hordónkénti kőolajárat nagyon gyorsan értük el, innen rövid távon elképzelhető kisebb korrekció felfelé, teszi hozzá Sándor Dávid. 2014 végéig azonban mégsem valószínű, hogy tartósan 100 dollár fölé menne a nyersolaj – igaz, csak nagy bizonytalanságok mellett lehet bármilyen kijelentést tenni a nyersanyagárak várható mozgásával kapcsolatban, hangsúlyozza az elemző.

Marad az árfolyam

A forint dollárhoz viszonyított árfolyama két tényezőn múlik, mondja Sándor Dávid. Egyrészt azon, hogyan áll a dollár az euróhoz képest, másrészt az euró forinthoz viszonyított értékén. A dollár jelenleg erősödik az euróhoz képest, az elemző szerint ez 2014 végéig valószínűleg kitart. Jelenleg a forint is erősödik valamelyest az euróhoz képest, ráadásul a gazdaságpolitika érdekeit is az erős év végi forint szolgálná az államadósság-mutató alakulása miatt. A nagy kérdés, hogy mi lesz a két folyamat eredője; könnyen lehet, hogy a forint év végéig kicsit gyengülni fog a dollárhoz képest, Sándor Dávid a 245 forint körüli árfolyamot sem tartja kizártnak.

Váratlan fejlemények nélkül Fotó: Szabó Balázs – Origo

Váratlan fejlemények

Az üzemanyagár szempontjából kedvező fejlemények csak akkor tudnak érvényesülni, ha az év hátralévő részében nem történnek váratlan fejlemények, ebben az elemzők egyetértenek. Az orosz–ukrán konfliktus kiújulása vagy esetleg eszkalálódása minden számítást felboríthat, ahogy az Iszlám Állam háborújának is lehetnek olyan fejleményei, amelyekkel előre senki sem tud kalkulálni. Például ha Líbiában leáll az olajtermelés, az biztosan felnyomja az árakat.

Az USA nem importál

Az Egyesült Államok viszont ma már alig importál kőolajat és kőolajtermékeket, legalábbis, ha a behozatalt a néhány évvel ezelőttivel vetjük össze. 2008-ban az USA naponta körülbelül 12 millió hordó kőolajat és kőolaj-származékot importált, 2014-re ez az adat 5 millió alá csökkent. Ráadásul ennek az 5 millió hordónak a fele Mexikóból és Kanadából származik. Vagyis az USA kőolajimportja több mint 60 százalékkal esett az elmúlt hat évben.

Új kitermelés

Természetesen a tengerentúli országban nem fogy ennyivel kevesebb olaj. Az elmúlt években a hidraulikus töréstechnika fejlődése miatt már gazdaságosan kitermelhető a palaolaj, az Egyesült Államok területe alatt pedig rengeteg olajpala található, magyarázza Jeffrey Currie, a Goldman Sachs elemzője.

Együtt mozogtak

Korábban a dollár árfolyama és a kőolaj világpiaci ára közt szoros összefüggés volt. Amikor a dollár erősödött, az olaj ára leesett; amikor a dollár gyengült, az olaj drágult. A kapcsolatot nagyon sokáig az USA hatalmas olajimportjával magyarázták. A 2000-es évek elejétől fogva a növekvő olajimport miatt az Egyesült Államok folyó fizetési mérlege deficites volt, ami lefelé nyomta a dollár árfolyamát (az olajtermelő országok valutáinak árfolyamát felfelé). Ez még tovább növelte a fizetési mérleg hiányát, ami tovább gyengítette a dollárt, állítja Currie.

Az USA egyre kevesebb olajat importál Forrás: AFP/David Mcnew

Nincs összefüggés

2008 óta az USA olajimportja a palaolaj-kitermelés miatt drasztikusan lecsökkent, és éppen ebben az időszakban szűnt meg a dollár árfolyama és a kőolaj világpiaci ára közti összefüggés. Bár 2014 októberének elején a kőolaj ára csökkent, és a dollár erősödött, a két folyamat közt Currie szerint már nincsen semmiféle kapcsolat.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről