Vágólapra másolva!
Jó hangulatban kezdődött ma meg a kereskedés Európában, a gyorsjelentésekre szép kis pluszokat mutatnak a vezető benchmarkok.
Vágólapra másolva!

Főleg a német tőzsdét szeretik ma a befektetők, a DAX már 1,4 százalékos pluszban van, de még az alulteljesítő francia CAC40 is 0,6 százalékos emelkedésre képes. Ebben főleg a tegnap délután óta javuló nemzetközi piaci hangulatnak, a mai kedvező európai gyorsjelentéseknek van nagy szerepe.

Főbb hírek Európából:

  • Nem tudtak talpra állni a piacok Európában a tegnapi kereskedésben, valamennyi fontosabb index mínuszba csúszott vissza, melyek 0,3-2,4 százalék közelében szóródtak. Az esés intenzitása ezzel együtt mérséklődött a délutáni órákban, miután napközben 1,5 százalékos mínuszban is járt a DAX, ám zárásra sikerült 8 900 pont felett maradni. Ma ezzel együtt pluszos nyitás jöhet, 0,2-0,3 százalékos emelkedést mutatnak a határidős indexek, köszönhetően a jól sikerült gyorsjelentéseknek.
  • 32 százalékkal növelte negyedéves profitját az előző évhez képest a svájci UBS (Zürich), ezzel pedig sikerült a Reuters elemzői konszenzusát is felülteljesítenie. A bank közben 1,8 milliárd svájci frankos céltartalékot képzett a negyedév során a különböző jogi költségekre.
  • Mind árbevétel, mind EPS soron a várt felett teljesített a Novartis (Zürich), a menedzsment pedig a 2014-es előrejelzéseit is megerősítette.
  • Hozta a várakozásokat a British Petroleum (London), az olajipari óriás 3 milliárd dolláros nettó nyereséget ért el a harmadik negyedévben, miközben az elemzők 2,93 milliárdra számítottak. Az osztalék a vártnak megfelelően 10 cent lesz majd a negyedév után.
  • Újabb költségcsökkentés jöhet a Lloyds Banknál (London), ezúttal 9 ezer főtől válna meg a nagybank. A negyedéves jelentés ezzel együtt jól sikerült, 2,16 milliárd font lett a tisztított nyereség, szemben a várt 2,07 milliárd fonttal.
  • Akár eszközeladásokra is kényszerülhet a Monte dei Paschi di Siena (Milánó), miután 2,1 milliárd eurós hiányt mutatott a tőkemegfelelési mutatóban az EKB stressz tesztjén, a részvényesek ugyanis vonakodnak egy újabb tőkeemeléstől.

És Magyarországról:

  • Szigorúbb lenne a kormány a jövő éves hiánycélt illetően, 2,4 százalékos deficitet céloznak meg (az idei 2,9 százalék után) a Költségvetési Tanács legutóbbi hivatalos véleményének sorai szerint – írja a Portfolio.hu. Az adósságráta a tervek szerint az idei év végi 76,3 százalékról 75,4 százalékra csökkenhet, miközben a gazdaság 2,5 százalékos növekedést érhet el.
  • A német külügyminisztérium államminisztere aggodalmának adott hangot a magyarországi fejlemények miatt, kiemelve a reklámadót és az internetadót, írja az MTI. Michael Roth szerint sem a magyaroknak, sem pedig Európának nem áll érdekében, hogy Magyarország politikailag és gazdaságilag elszigetelődjön.
  • Kamatdöntő ülést tart ma délután a Magyar Nemzeti Bank, ahol az elemzők többsége nem vár változtatást, az irányadó ráta maradhat 2,1 százalékon. A Commerzbank elemzői viszont korábbi kommentárjaik alapján kamatvágást várnak, főként az alacsony infláció miatt.

A BÉT-en egyébként enyhe pluszokat lehet ma látni, bár a tegnapi gyenge teljesítmény után egy 0,1-0,3 százalékos korrekció nem is indokolatlan.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!