Nélkülünk szőlőtök sem lenne

Árendás Csaba, SmartVineyard, San Francisco, Intel Global Business Challenge, startup, Szőlőőr
Huszthy Balázs, a QuantisLabs PR-menedzsere, és Árendás Csaba alapító-ügyvezető San Franciscóban 2014. novemberében
Vágólapra másolva!
Jó ideje követjük az Üzletrészen egy kimagaslóan menő magyar startup szakmai útját. Most újabb fontos mérföldkőhöz érkeztek.
Vágólapra másolva!

A szőlő digitális testőreként is emlegetett SmartVineyard kezdetben azzal tűnt fel, hogy egyre nevesebb ügyfeleket, azaz rangos borászatokat tudhatott a vásárlói között. Idén februárban különdíjat kaptak a Magyar Innovációs Nagydíjon, tavasszal a Cambridge-i Egyetem startup versenyén a 10 legjobb projekt közé jutottak. Júniusban nekik ítélte a hónap induló vállalkozásának járó díjat Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter. Szeptemberben harmadik helyezést értek el a startupok Bajnokok Ligájának számító Intel Business Challenge Europe nevű versenyen, ez automatikusan bejuttatta őket a Szilícium-völgyi döntőbe. A november 3—6. között a Berkeleyn rendezett fináléban a top nyolcig vitték, ami 20 ezer jelentkező közül titáni eredménynek számít. Árendás Csaba erről a négy napról mesélt az Üzletrésznek.

Mennyin múlt a dobogós helyezés?

Az informális visszajelzések alapján nekünk drukkolt a teljes sajtó. Velünk készítették a legtöbb interjút, rengeteg újságíró jött oda azzal, hogy már a prezentáció alatt elkezdték írni cikket, hogy nagyszerű a termék, hogy szimpatikusak vagyunk nekik. A végső szakaszban, amikor nyolcan maradtunk, már minden csapat 110 százalékra optimalizált, millimétereken múlt a győzelem.

Huszthy Balázs, a QuantisLabs PR-menedzsere, és Árendás Csaba alapító-ügyvezető a Berkeleyn 2014. novemberében Forrás: QuantisLabs

A hatalmas örömön és megtiszteltetésen túl mi volt a legfontosabb a berkeleyi utazásban?

Most az az elsődleges célunk, hogy befektetőt találjunk. Éppen a verseny alatt a kezünkbe nyomta a névjegykártyáját az Intel Capital (az Intel kockázati tőkebefektető vállalata) vezérigazgatója, nagyon megragadta a Szőlőőr, de ők 10 millió euró feletti befektetési lehetőségeket keresnek, ott mi még enyhén szólva nem tartunk. Viszont remek motiváció: húzzunk bele, mert idáig kell eljutnunk.

Mekkora befektetést kerestek és hogy áll a folyamat?

Kétmilliósat és reménykeltően, az optimális forgatókönyv szerint még karácsony előtt lezárhatnánk az üzletet. Persze biztos csak az átutalás, de van egy nagyon komoly külföldi jelentkezőnk. Az volna az ideális, hogy mellette tőkét vonhassunk be magyar befektetőktől is. Bár sokan jelentkeznek, nekünk is proaktívnak kell lenni, kezdeményezünk tárgyalásokat. Ebben a négy napban ezen a téren sem lustálkodtunk, többször prezentáltam lehetséges invesztoroknak, és egyiküknek sem először. De az előadásnak más haszna is van. Rengeteget lehet tanulni a sokat látott pénzügyi szakemberektől, csakúgy, mint az ügyfeleinktől. Több fejlesztésünk is annak köszönhető, hogy a felhasználók szóvá tettek valós problémákat, mi pedig megkerestük a megoldást.

Például?

Eredetileg elsősorban a növényvédelemre mentünk rá, hogyan lehet csökkenteni a permetet, hogyan legyen kisebb a termésveszteség. Míg egyszer elmesélte valaki, akinek szőlője is van, hogy reggelente négy órakor autóba kell ülnie, hogy ellenőrizze, megfelelőek-e az időjárási paraméterek a zöldmunkára, mert ha nem, értesítenie kell a munkásokat, hogy ne menjenek oda. Aztán elkezdte használni a Szőlőőrt, és az adatok távoli elérésével hatalmas költséget és nagyon nagy macerát váltott ki.

A sok gratuláción kívül mit hoztatok haza?

Ahányszor San Franciscóban járok, észreveszem, mennyivel gyorsabban zajlik ott minden. Az úgynevezett startupkultúra Magyarországon egyre erősödik, de ez semmi ahhoz képest, ami Amerikában folyik.És bár rengeteg vállalkozásból ott sem lesz semmi, a startupindítás reális karrierlehetőség. Hány szülő van Magyarországon, aki még mindig biztos benne, ha ügyvéd vagy orvos lesz a lányából vagy fiából, azzal viszi a legtöbbre? Pedig nem jó a kétezerkettediknek lenni a sorban. Aki viszont cégépítéssel foglalkozik, és nagyot is tud építeni, annak arra is van sansza, hogy kitalál valamit, ami még nem létezik. Akkor nem fájlalhatja, hogy mellette 150 másik cégnek ugyanez a fontos. Még az is esélyes, hogy valóságos problémákat fog megoldani, sőt hogy meggazdagszik belőle. A tudományos világban úgy lehet nagyot alkotni, hogy az ember a semmiből vesz el. Mi így működünk, és nagyon örülnék, ha ez érvényes jövőkép lenne fiataloknak. A verseny másik nagyon nagy hozadéka, hogy a négy nap eseményeit videóformában dokumentáltuk és feltöltöttük a Youtube-ra. A négy filmünket több ezren látták, rengetegen szurkoltak nekünk Magyarországról. A példátlan támogatás pedig szintén azt sugallja, hogy szükség van a magyar sikerekre, nekünk is folytatnunk kell.

Így dolgozott a Szőlőőr a döntőben Forrás: QuantisLabs

Haraszthy Ágoston neve sokszor elhangzott?

Ágoston szelleme végig lebegett felettünk, igen. Azt talán már nem kérdezik meg egy tárgyaláson, hol van Európa, de Magyarországról még mindig sokan nem hallottak. Ilyenkor vicces is, fontos is előhúzni az adut. Haraszthy Ágoston az 1800-as években emigrált az Államokba, és betelepítette a szőlőt a kaliforniai lankákra. Olyan nagy renoméja volt, hogy törvénybe foglalták a nevét – Ágoston Haraszthy, the father of Californian wine –, ami még a született amerikaiak körében sem gyakori. És tréfásan elmondhattuk Sonomában, Napa Valleyben, Santa Cruzban, hogy a jó öreg magyar support nélkül még szőlőtök sem lenne. Személy szerint ezért is örülnénk annak, ha magyar befektetőt is találnánk, mert szerintem ezek a világsiker összetevői: hazai erő, hazai pénz, külföldi pénz, külföldi tapasztalat.

Mi lesz a következő nagy dobásotok?

Ami zöld és a nap alatt nő, az nekünk lehetőség. A szőlő ugyan önmagában csekélyke szelete az ágazatnak, de a legnehezebb. Nem mi mondjuk magunkról, hanem mások, ha ez a csapat a szőlőben már bizonyított, akkor a többivel is meg fog birkózni.

A SmartVineyardról korábban megjelent cikkeink:

Okos játék, okos mentés, okosszőlő

Kaliforniába megy a szőlő digitális testőre

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről