Ismét dolgoznak a kirúgott nokiások

Vágólapra másolva!
A novemberben bezáró komáromi Nokia-gyár elbocsátott dolgozóinak kétharmada már talált új állást – mondta az Országos Foglalkoztatási Közhasznú Nonprofit Kft. ügyvezetője.
Vágólapra másolva!

Pákozdi Szabolcs, a Kft. vezetője az MTI-nek eljuttatott közleményében elmondta: az elbocsátott Nokia-alkalmazottak álláskeresésüket a Nemzetgazdasági Minisztérium munkaerő-piaci programja is támogatta, az érintettek négy közvetlen támogatási és szolgáltatási elemből álló csomag közül választhattak. Pákozdi közlése szerint 190 fő részesült átképzési támogatásban, emellett a kisebb, környékbeli településeken élő munkavállalók igényelhettek egy olyan támogatást is, amelyek a munkába járásukat segíti Komáromba. A gyár 1829 alkalmazottból 680 szlovák állampolgár, de a magyar állam juttatásait és a foglalkoztatási iroda szolgáltatásait ők is igénybe vehetik.

Az elbocsátás előtt álló alkalmazottaknak szeptemberben állásbörzét is tartottak a gyár területén, amelyen 68 cég képviseltette magát, 3700 álláshellyel. A legnépszerűbbnek viszont egy, az egyéni vállalkozás indítását elősegítő képzések bizonyultak: az alkalmazottak egy 72 órás tanfolyamon készülhettek fel egy saját kisvállalkozás elindítására.

A komáromi gyár korábban a Nokia Lumia nevű okostelefon-ágának tulajdonában állt, a Lumiát viszont tavaly tavaly szeptemberben megvásárolta a Microsoft. A cég idén július 17-én jelentette be, hogy bezárja a szerintük kihasználatlan kapacitásokkal rendelkező komáromi üzemet, ahol Lumia okostelefonokat gyártottak. A komáromi gyár bezárásával egyidőben a Microsoft világszerte 18 ezer munkahelyet szüntet meg. A megszűnő komáromi gyár alkalmazottai a törvényes juttatásokon felül átlagosan öthavi távolléti díjat és 150 000 forintos álláskeresési támogatást, valamint egy szabadon választható „csúcskategóriás mobilkészüléket” kapnak végkielégítésként.

A Nokia 2000-ben kezdte meg komáromi tevékenységét, árbevétele alapján sokáig a legnagyobb magyarországi cégek közé tartozott, az Opten cégtárának adatai szerint a Nokia Komárom Kft. 2010-ben a magyar GDP 3,6 százalékára rúgó, 1017 milliárd eurós árbevételt ért el, 2012-re azonban az éves bevétele 1 milliárd euróra apadt, az adókkal együtt már enyhe veszteséget könyvelt el. 2013-ban már ismét nyereséges volt a cég, igaz, korábbi teljesítményét már nem közelítette meg.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!