Így lehet ezentúl élelmiszert szállítani
![fűszerpaprika teszt nébih](https://cdn.origo.hu/2023/12/LxYYbNiDM3Epmjxp0Kk105Nc6N5dKVzSbBkKZDYKPMI/fill/1347/758/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50LzM1NzgwZGY3YzE5MTQ2Nzk4ZDlmMzA1ZDVlNDRlZWVm.webp)
Hűtés nélkül szállított nyers hús, magyar árunak feltüntetett lengyel paradicsom, hűtés nélküli kamionban szállított feltört tojás - néhány példa arra, hogy mi minden akadt már fenn a NAV és a Nébih ellenőrzésein.
Januártól szigorodnak az élelmiszerekre vonatkozó szabályok az EKÁER-ben (Elektronikus Közúti Áruforgalom Ellenőrző Rendszer). A 200 kilogrammot vagy 250 ezer forintot meghaladó kockázatos élelmiszerszállítmányokra idén már EKÁER számot kell kérni.
Kockázatos élelmiszernek minősülnek többek között a friss, hűtött vagy fagyasztott húsfélék, húskészítmények és halak; a tej, a tejtermékek, a tojás, a méz, a zöldségfélék, a gyümölcsök, a kávé, a bors, a paprika, a rizs, a hajdina, a liszt, a cukor, az olaj és a margarin.
Az élelmiszerek tekintetében a NÉBIH-nek be kell jelenteni az első magyarországi tárolási helyet és az azt üzemeltető élelmiszer-vállalkozót. A kockázatos élelmiszerek és termékek után február 1-jétől ún. kockázati biztosítékot is fizetni kell majd. Az EKÁER rendszer az élelmiszerlánc-felügyeleti hatóság hatáskörébe tartozó termékek esetén kizárólag a FELIR (élelmiszerlánc-felügyeleti információs rendszer) azonosítóval rendelkező ügyfelek szállítmányához ad számot.