A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
6
Ezüstérem
7
Bronzérem
6

Pillanatokon belül várható a költségvetési politika szigorítása Magyarországon

palaolaj palagáz hidraulikus törés Kalifornia Lost Hills Monterey Palamező
Hidraulikus töréssel termelnek ki olajat és gázt a kaliforniai Lost Hillsben a Monterey Palamezőn
Vágólapra másolva!
A költségvetési politika szigorítására számít az Európai Fejlesztési Bank Magyarországon a tervezett felvásárlások miatt. A gazdasági növekedés pedig lassul, mert elmúltak a növekedést pörgető egyszeri hatások, például a rezsicsökkentés. Ráadásul az euróövezet gazdaságai gyengélkednek, az orosz válság pedig a teljes posztszovjet térségre kihat.
Vágólapra másolva!

2014 közepétől már egyértelmű lassulás kezdődött a magyar gazdaságban, elsősorban Németország és általánosságban az euróövezet gazdaságának gyengesége miatt. 2015-ben a korábbi átmeneti növekedési tényezők már nem hatnak, a külső környezet romlott, emellett "pillanatokon belül" a költségvetési politika szigorítása is várható, részben a tervezett felvásárlások finanszírozási igényei miatt, jósolják előrejelzésükben az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD) elemzői.

Egyszeri hatások

A magyar gazdaság növekedési üteme jelentősen gyorsult 2014-ben, és elérhette a 3,2 százalékot, emlékeztet az EBRD. A tavalyi első félévben azonban számos kivételes tényező segítette a növekedést, köztük az uniós támogatások gyorsított lehívása és a közműdíj-csökkentés, ami (ugyancsak egyszeri tényezőként) növelte a háztartások elkölthető jövedelmét.

Oroszország mélyrepülésben

A bank meredeken rontotta az orosz gazdaságra adott előrejelzését: az EBRD szerint az orosz GDP 2015-ben 4,8 százalékkal fog csökkenni. A pénzintézet előző, szeptemberi regionális előrejelzésében 2015-re még 0,2 százalékos orosz GDP-visszaesés szerepelt. Az EBRD ezzel összefüggésben kiemelte, hogy becslései szerint Oroszországnak az idén 150 milliárd dollár körüli külső adósságot kell törlesztenie, miközben apadnak (bár továbbra is jelentősek) a devizatartalékok, és Oroszország már csak korlátozottan fér hozzá a nemzetközi tőkepiacokhoz. A legfőbb kockázat az olajárak további meredek esése lenne, mert ez még nagyobb nyomást gyakorolna az orosz gazdaságra, a bankrendszerre és a rubelre.

Az olajár további csökkenése még mélyebbre rántaná Oroszországot Forrás: AFP/David Mcnew

A posztszovjet térségre is kihat

Jórészt emiatt az EBRD a felzárkózó európai gazdaságok és az egykori szovjet térség egészében is visszaesést vár 2015-ben, a 2008-2009-es pénzügyi válság óta először. A mostani prognózis szerint a vizsgált terület összesített GDP-értéke súlyozott átlaggal számolva 0,3 százalékkal visszaesik az idén. Az EBRD előzőleg 1,7 százalékos átlagos növekedést várt az általa finanszírozott átalakuló gazdaságokban, vagyis regionális GDP-prognózisát 2,0 százalékponttal rontotta. A régió átlagán belül a közép-európai és a balti EU-gazdaságok továbbra is 2 százalék feletti ütemben növekszenek, bár e csoport növekedését is visszafogja az euróövezet gyenge teljesítménye.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!