Szakad a görög tőzsde

Vágólapra másolva!
Ma is öntik a görög részvényeket, az Athéni tőzsdeindex több mint hat százalékkal esik miután nem túl piacbarát bejelentések jöttek az új radikális görög kormány felől.
Vágólapra másolva!
  • A vasárnapi görög választások óta mélyrepülésben van az Athéni tőzsdeindex, három nap alatt több mint 10 százalékot veszítve értékéből.
  • Főleg a bankrészvények szakadnak, az öt tőzsdén forgó pénzintézet részvényéből négy 18-21 százalékos mínusz körül időzik. De a közművek sem muzsikálnak jó, itt 5,5, illetve 17 százalék között szóródnak a mínuszok a négy vállalat között. Ezzel pedig mélyítik az előző napokban elszenvedett esésüket.
  • A görög bankokból hatalmas mennyiségben veszik ki a betéteiket az emberek, ami viszont komoly likviditási problémákhoz vezethet a pénzügyi szektorban.
  • De nem tett jót a hangulatnak, hogy a kormány bejelentette azonnali hatállyal leállítják a PPC áramszolgáltató és a Pireuszi kikötő privatizációját. Valamint folyamatosan hangoztatják a megszorítások befejezését, illetve az adósságuk újratárgyalását.
  • Nem csak a részvények szenvednek az elmúlt napokban, a görög 10 éves államkötvény hozama újra 10 százalék fölé ugrott a választások előtt látott 8,5 százalék körüli szintekről. Ilyen magasságokban tavaly decemberben voltak, amikor az előre hozott választások először hallani lehetett. Ezt megelőzően viszont csak 2013 nyarán voltak ilyen magasan a hozamok.
  • Nem jön jól a görögöknek, hogy az elmúlt két nap piaci hangulata Európa tőzsdéin is rosszara fordultak. A megelőző napokban látott nagy ralit korrigálják a héten a vezető részvényindexek, amit az EKB monetáris lazításával kapcsolatos várakozások, illetve a döntés váltott ki.
Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!