Vágólapra másolva!
Nagyot ugrott az olaj árfolyama tegnap este, és nap végére az amerikai indexek is kicsit magukra találtak, de még így is komolyabb mínuszok jöttek össze.
Vágólapra másolva!
  • Keményen megvették az olajat a befektetők, majdnem 50 dollárig jutottak a jegyzések a nagy emelkedések közepette, ami több mint 5 százalékos pluszt jelent. Jelenleg 48 dollárnál jár WTI és a Brent is, kisebb korrekció után. Az EIA szerint közben a készletek 5,4 millió hordóval nőttek az előző héten az USA-ban, miközben az elemzők 400 ezres csökkenést vártak. Ekkora zuhanás után nem meglepő egy gyors és látványos korrekció, ugyanakkor vélhetően stop-zárásokra is sor kerülhetett.
  • Ezúttal sem sikerült emelkedéssel zárni az amerikai piacoknak, 0,5-1,1 százalékos mínuszok születtek, sorozatban már a negyedik alkalommal. Ebben nagy szerepe lehetett a decemberi gyenge kiskereskedelmi adatoknak, de a globális növekedési félelmek is előtérbe kerültek. A szektorok közül a közművek erősek voltak, a pénzügyi cégek viszont szenvedtek, köszönhetően a JPMorgan (NYSE) tegnapi rossz gyorsjelentésének.
  • Jó formában indulhat ma a kereskedés az európai piacokon, 1 százalék feletti pluszokat mutatnak a határidős indexek. Az olaj emelkedése is segítheti a részvényeket, miután tegnap bőven 1 százalék feletti mínuszokat lehetett látni. Az euró továbbra is gyenge, 1,178 közelében mozog a dollárral szemben, ami a részvénypiacok számára alapvetően pozitív hír.
  • Emelkedtek a főbb ázsiai tőzsdeindexek, mind a Nikkei, mind pedig a Shanghai Composite 2-3 százalék körüli pluszban zárt. Az emelkedést nagyban fűtötte az olajár emelkedése, erre utal az is, hogy a Shanghai Composite legjobban teljesítő szektora az energiaipar volt, ennek papírjai 5 százalék körüli pluszt gyűjtöttek össze a csütörtöki kereskedés alatt.
  • Továbbra is eladási ajánlása van a Woodnak a Molra vonatkozóan, ráadásul célárát 11 000 forintra vágta vissza a korábbi 12 500 forintról. Tegnap a Mol 1,5 százalékot esett, amivel 11 245 forinton zárt. A Wood az OMV célárát is visszavágta 25 euróra a korábbi 30,6 euróról, ami azonban még mindig több mint 20 százalékkal magasabb a tegnapi záróárnál.
  • A blue-chipek közül egyedül a Richter végzett pluszban (+0,95%, 3396 forint), míg az OTP 0,5 (3600 forint), a Magyar Telekom pedig 0,3 százalékot (338 forint) esett. Az OTP ezzel tavaly márciusi mélypontokon zárt.
  • Soron kívüli adóvizsgálat indult a CIG Pannóniánál, miután annak egyik korábbi ügynöke azt gyanítja, a biztosítónál csalás történt, írja a HVG. Az egykori ügynök polgári pert is indított a biztosító ellen, azt állítva, hogy a CIG jogtalanul mondta fel a vele kötött szerződését. A Fővárosi Törvényszék februárban hozhat ítéletet, és ha igazat ad az ügynöknek, több százmillió forintos kártérítést is fizethet a biztosító, írja a HVG.
  • A Plotinus elnökének, Zsiday Viktornak a tulajdonában álló Plotinus-részvények mértéke meghaladta a 10 százalékos részt (összesen 86 265 darab részvénye van), miután kedden kötvényeket cserélt át részvényekre. A cég alelnöke, Szabó Zoltán is hasonlóan cselekedett, az ügylet után összesen 44 140 darab részvénye van.
  • 319,5 körül ingadozik a forint euróval szembeni árfolyama ma reggel, miután tegnap lendületesen gyengült egészen 320,5 fölé a negatív inflációs adat, és az ennek fényében újra felmerülő esetleges további kamatcsökkentés miatt is. A dollárral szembeni jegyzések 271 fölött járnak csütörtök reggel is.
  • Ismét forr a levegő a BlackBerry (Nasdaq) körül, a Reuters információi szerint ugyanis a Samsung megkörnyékezte a céget, és akár fel is vásárolhatja azt. Az árfolyam közel 30 százalékos pluszban zárt tegnap, ám később a BlackBerry cáfolta a híreket, amire 14,4 százalékos mínusszal reagált a papír zárás után. Az információk szerint 7,5 milliárd dollárt is adhat a Samsung a cégért, amit főleg a szabadalmak, és a vállalati kapcsolatok miatt tarthat értékesnek a dél-koreai gyártó.
Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!