Lemondott a Honda elnöke

Vágólapra másolva!
Hétfő reggel váratlanul bejelentette lemondását a Honda elnök-vezérigazgatója, Takanobu Ito. A döntés hátterében a japán autógyártó gyengélkedő eredményei, illetve a több halálesettel járó Takata-botrány állhatott. A lemondással együtt az új vezető személyét is felfedték, az árfolyam reakció alapján viszont úgy tűnik, a befektetők nem díjazták a váltást, ráradásul a Forma1-es projekt sem halad túl jól mostanában.
Vágólapra másolva!

Váratlan bejelentést tett a Honda elnök-vezérigazgatói posztját betöltő Takanobu Ito. A japán autógyártót 6 éve irányító vezető ugyanis mai tájékoztatása szerint június végén lemond pozíciójáról és időközben már utódját is megtalálták. Itot a korábban mérnökként dolgozó Takahiro Hachigo váltja a vezetői pozícióban, aki több lépcsőfokot átugorva kerül a ranglétra tetejére.

A döntés hátterében nagy szerepe lehetett a vállalat vártaktól elmaradó teljesítményének. Ito beismerte, hogy a Honda elmúlt éveinek gyenge eredményeiben fontos szerepet játszottak a Honda Fit modellek többszöri visszahívásai, amelyeket a túl agresszív értékesítési célokhoz visszavezethető minőségi problémák tettek szükségessé.

Pedig a cég korábban komoly reményeket fektetett ezekbe modellekbe. Ennek a problémának és az új modellek csúszása következtében a vállalat vezetői januári gyorsjelentésükben már jelezték, hogy a márciusban záruló üzleti évükre a korábban vártaknál alacsonyabb árbevétellel kell számolniuk.

Forrás: Investor.hu

Tovább súlyosbították viszont a cég gondjait a Takata által gyártott légzsákok meghibásodásai, amelyek világszerte a 6 ember halálához vezettek. A vállalat ugyan a Honda mellett más autógyártóknak is szállított a hibás légzsákokból, a halálesetek kizárólag Hondákban történtek. Ez pedig további több millió autó visszahívásához vezetett, a vállalat vezetői pedig a tragédiákért érzett felelősség kinyilvánításaként saját fizetésük csökkentését jelentették be tavaly októberben.

Mindez közre játszott abban, hogy a legnagyobb piacának számító Egyesült Államokban Hondát egyre inkább meg tudja már szorongatni a Nissan, így a Honda Toyota utáni második legnagyobb japán autógyártó szerepe is veszélybe került már.

Forrás: Investor.hu

Ha már Honda, akkor feltehetően a mostani bejelentések a Forma1-be visszatérő McLaren-Honda számára sem tekinthetőek túl jó hírnek, már csak azért sem, mert a patinás istálló körül amúgy sem túl rózsásak a kilátások. A tegnapi teszten például Fernando Alonso törte össze csúnyán az autót, már csak a Honda menedzsmentje körüli herce-hurca hiányzott a cégnél.

Ito ezzel együtt a vezetőség tagja marad és tanácsadóként segíti tovább a Hondát. A lemondás bejelentését követően a Honda részvényei közel 1 százalékot estek a tokiói tőzsdén, ami azt mutatja, hogy a befektetők nem örülnek a cserének.

Forrás: AmiBroker, Investor.hu

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!