Mostantól megdolgoznak a pénzükért az alapkezelők?

Vágólapra másolva!
Meglehetősen gyenge éveken vannak túl az aktív alapkezelők, az elmúlt időszakban rendre elmaradtak a piaci átlagos teljesítménytől. A Goldman Sachs jelentéséből ugyanakkor kiderült, idén eddig nem állnak olyan rosszul az aktív alapkezelők.
Vágólapra másolva!
  • Az S&P 500 idén eddig ugyanis 2 százalékos pluszt mutatott fel, míg az aktív alapkezelők (hedge fund menedzserek) csak 1 százalékkal maradnak el ettől.
  • Ennyire kicsi alulteljesítés utoljára 2008-ban fordult elő, amikor 18 százalékkal teljesítették felül a piacot. Azóta, 6, 5, 7, 10, 23 és 11 százalékos volt az elmaradás átlagosan.
  • Ez elsősorban a megnövekedett volatilitásnak köszönhető, amit sokszor hoztak fel mentségül az aktív alapkezelők az elmúlt években, mondván ennek hiánya nem teszi lehetővé a tartós felülteljesítést.
  • Elég csak az olaj árfolyamára gondolnunk, vagy éppen a svájci frankra, már is látni fogjuk a volatilitás keményen jellemző volt az elmúlt hetekben. A részvények szintén nagy mozgásokat produkáltak.
  • Arra pedig a Goldman Sachs külön felhívja a figyelmet, hogy a hedge fundok nagy short pozíciói alapján képzett kosár felülteljesítette az S&P 500-at, mármint az esés tekintetében. Ide például az AT&T, a Comcast, vagy éppen az Exxon Mobil is befért.
  • Az, hogy az év végéig kitart-e az aktív alapkezelők "jobb" formája, az persze még nem eldöntött kérdés.
Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!