Ki mondta, hogy a megújuló energia a nagyvállalatok kiváltsága?

Vágólapra másolva!
Világszerte egyre több kisvállalkozás használ megújuló energiát. A fejlődő országokban évtizedes, évszázados lemaradást tudnak így áthidalni, a fejlett államokban pedig stratégiai, főként környezetvédelmi okokból támogatják a zöld energiát. A trend a lokális megoldásoknak kedvez, amelyekben robbanásszerű növekedés várható. 
Vágólapra másolva!

A kkv-knak érdekes mini rendszerekben már el is indult a boom, véli Pozsonyi Imre, a Rentenergie Kft. ügyvezetője. Olyan hatékonyak, hogy a vállalkozásoknak is megéri bevezetni főként az 50 kilowattos méretig kiserőműnek minősülő napelemes rendszereket. Ilyenkor az áramszolgáltatónak bizonyos technikai feltételek megvalósulása esetén kötelező átvenni az áramot, így a beruházás helyén nem kell akkumulátorokban raktározni. A raktár vagy puffer maga a hálózat, és a rendszerhez mérőóra is tartozik.

Már 5 millió forintból megoldható a váltás

A kkv-k számára is elérhető, háztartási méretű 50 kW kapacitású rendszer nagyjából egy család éves áramfogyasztását tudja fedezni. Az alsó mérethatár nettó 3-5 millió forintból megvalósítható, míg egy klasszikus 50 kW kapacitású rendszer kiépítése mintegy 17-19 millió forintba kerül. Pozsonyi Imre szerint a megtakarítás azonnal látszik, a teljes megtérülés akár 5 évre is rövidülhet, és ritkán haladja meg a 10 évet. Természetesen árnyalják a képet az áramfogyasztó berendezések, a nyílászárók, a hőszigetelés, az energiafogyasztási szokások különbségei. Mivel a napelemes rendszerek egyre olcsóbbak, a jelenlegi 5-10 év megtérülés a jövőben tovább csökkenhet.

Ráadásul nem kell már a többnyire szűkös keretből megoldott, bizonytalan támogatásra várni, a magánfinanszírozás nagyon is járható út: a kkv-projektméretre specializált operatív lízing drámaian bővítheti a piacot. Ebben a modellben élesen elválik a finanszírozó és a kivitelező személye, az üzemeltetést pedig maga a beruházó végzi a kivitelező műszaki támogatásával.

Uniós elvárás is

A megújulókra alapozott gazdaságok között az Egyesült Államok és Kína világelsők, Európában Németország és Ausztria az aranyérmes. Magyarország nagyon le van maradva az európai átlagtól. Egyelőre kérdéses, hogy a 2020-ra vállalt 14,6 százalékos megújuló arányt elérjük-e – igaz, az uniós tagállamoknak ugyanebben az évben a 20 százalékot kell meghaladniuk, így a kis- és középvállalatok energiaracionalizálása az európai integrációs folyamatunkat is nagyban támogatja. Pozsonyi Imre úgy véli, az energiaköltségek és az energiafüggőség csökkentése is rá fogja kényszeríteni fogyasztókat a váltásra.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!