Negyedmillió forintos bírság megtévesztésért

Vágólapra másolva!
Az elmúlt évben a Gazdasági Versenyhivatal többször is bírságolt olyan vállalatokat, amelyek kifejezetten kkv-kat csaptak be. A legutóbbi ilyen esetben egy irodaszer-ellátót állítottak le. A cégnek 242 500 forintot kell fizetnie megtévesztő és hiányos tájékoztatásért.
Vágólapra másolva!

A GlobalPencil Kereskedelmi Kft. ingyenes vagy kipróbálásra szánt iroda- és tisztítószercsomag-ajánlatokkal bombázta kiszemelt partnereit. A hivatal szerint ezzel üzletfelei választási szabadságát indokolatlanul korlátozó üzleti módszert alkalmazott.

A kft. 2013 novemberétől kezdve akciózott. Telefonon kereste meg az ügyfeleket, de olykor hiányosan, máskor félrevezetően tájékoztatta őket, a beszélgetések végül megrendelésnek számítottak, de a cégvezetők ennek nem lehettek tudatában. A termékeiről és az árakról sem tájékoztatta őket, az akaratlan megrendelők már csak a fuvarlevélben olvashattak a határidős próbáról és és az elállási jog gyakorlásának feltételeiről – igaz, ez utóbbinak nem volt jelentősége, mert mire a csomagok megérkeztek, az elállási jog határideje lejárt. A reklamáló ügyfeleknek a GlobalPencil azt ajánlotta, ha a számlán szereplő összeg egy részét kifizetik, ő lemond minden további követeléséről – ennek jogszerűsége azonban megkérdőjelezhető –, továbbá nyomást gyakorolt rájuk azzal, hogy jogi útra tereli a követeléseiket.

A Versenyhivatal szerint a GlobalPencil üzleti módszerének csaknem egésze jogsértő magatartáson alapult – ami súlyosbító körülménynek számít –, a bírságot pedig az értékesítésből származó bevétel alapján szabta ki.

A GVH az üggyel kapcsolatban figyelemfelhívó tájékoztató anyagot is közzétett a honlapján.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!