Kína miatt estek a tőzsdék

tőzsde, címlapi 2:1
Investors look at stock prices at a securities exchange in Shanghai on September 12, 2014. Chinese inflation eased to a four-month low of 2.0 percent in August, official data showed on September 11, with analysts saying the data could allow leaders to further ease monetary policy in the world's number-two economy. AFP PHOTO / JOHANNES EISELE
Vágólapra másolva!
Beszakadtak a piacok, a kínai indexek lehúzták az európai és az amerikai tőzsdéket is. A forint erősödött, míg a BUX zuhant a Takarékbank reggeli riportja szerint.
Vágólapra másolva!

Hatalmasat zuhantak az európai és amerikai részvénypiacok elsősorban annak hatására, hogy szélesítették a shortolásra (határidős eladásra) alkalmas kínai részvények körét, lehetővé tették, hogy a kínai intézmény befektetők részvényt kölcsönözzenek shortolás céljából, valamint szűkítették a hitelezési lehetőségeket részvényvásárlásra, írja reggeli riportjában a Takarékbank.

A fentiek miatt meredeken estek a kínai határidős indexek, ami lehúzta az európai és amerikai tőzsdéket is. Rontotta a hangulatot, hogy folyamatosan csökkenni látszik a görögök és a hitelezők közötti megegyezés esélye, több vártnál gyengébb vállalati eredmény látott napvilágot, néhány órára leállt az egyik legnagyobb kereskedési platform, ami hátráltatta a forgalmat, a mozgásokat pedig a határidős és opciós lejáratok is felnagyították.

Beszakadtak a piacok Forrás: AFP/Johannes Eisele

Gyengült a dollár a főbb devizákkal szemben, míg többnyire jelentősen gyengültek a feltörekvő devizák. Az előző napok szárnyalása után lefelé korrigáltak az olajárak.

Erősödött a forint, zuhant a BUX

Az előző napok meredek gyengülését követően kissé erősödött a forint és erősödött a cseh korona is, azonban a zloty gyengült valamelyest. Átlagosnál magasabb, 13 milliárd forintos forgalom mellett jelentősen, 2,6%-kal csökkent a BUX értéke. A fontosabb részvények mindegyike méreteset zuhant, így az OTP 3,4 százalékot, a MOL 2,5 százalékot, a Magyar Telekom 2,3 százalékot, a Richter pedig 2,1 százalékot. A korrekció mértéke azonban nem mondható riasztónak az év eleje óta mutatott kimagasló erősödéssel összevetve, olvasható a közleményben.

Ma sem Európában, sem Amerikában nem lesznek érdemi makrogazdasági adatközlések, így lényegi korrekció nem várható. A jelentési szezon mai napján a Morgan Stanley és az IBM kerülhet a piacok fókuszába.

Alig mozdultak a hozamok

Vegyesen mozogtak a hozamok az állampapírpiacon a múlt héten. A rövid hozamok 12 bázispontig terjedően javarészt mérséklődtek, míg a hosszú hozamok 2-10 bázisponttal emelkedtek. A külföldi befektetők állampapír állománya múlt szerdára 5 029 milliárd forintra csökkent.

A görög helyzet miatti bizonytalanság hatására meredeken emelkedtek a periférikus, valamint kisebb mértékben a régiós törlesztéskockázati felárak. Az ötéves magyar CDS-felár 137 bázispont körüli jegyzések mellett zárta a múlt hetet.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!