Újra drágulhat a gáz és az áram

Család, Panelben laksz? 3 tipp a kiadásaid csökkentésére, panel, kiadás, fűtés, költség
Vágólapra másolva!
Kész feladni a rezsicsökkentést az Orbán-kormány – ez a lényege annak a hivatalos, az uniós energetikai biztosnak küldött kormányzati levélnek, amelynek tartalmát a hvg.hu megismerhette. Nem egyszerűen a rezsicsökkentés leállításáról van szó, a kilátásba helyezett lépések szerint jöhet a gáz és az áram drágulása. 
Vágólapra másolva!

A hvg.hu által megismert, május 8-ai keltezésű levelet Trócsányi László igazságügyi miniszter küldte az uniós energetikai biztosnak, Miguel Arias Canete-nek.

Nőhetnek a fűtésköltségek Forrás: Thinkstock

A levél meglétét az igazságügyi tárca gyakorlatilag elismerte, de annak tartalmáról nem kívánt nyilatkozni (de nem is cáfolta), arra hivatkozva, hogy a „levél egy, a magyar Kormány és az Európai Bizottság között folyamatban lévő, nem nyilvános eljárás része”.

Vége a rezsicsökkentésnek?

A kormány a Brüsszelnek küldött dokumentumban ezt a három legfontosabb lépést helyezi kilátásba.

1. Átalakítják a rendszerhasználati díjak, azon belül az átviteli/szállítási és elosztási díj ármegállapítási rendszerét, azt háromlépcsőssé téve. Most az energiahivatal állapítja meg rendeletben a díjakat, bírósági jogorvoslat nincs.

2. A levél kilátásba helyezi, hogy a kormány megszünteti azt a mostani helyzetet, hogy van figyelembe nem vehető költség. Brüsszelnek az az egyik fő kifogása, hogy most nem költségalapú az elszámolás a cégekre erőltetett állami árképzésben.

3. A levél szól arról is, hogy az egyetemes szolgáltatásnál, praktikusan főként a lakossági ügyfeleknél most a rendszerhasználati díjak olyan nyomottak a rezsicsökkentés miatt, hogy nemcsak profitot nem tudnak termelni a szolgáltatók, de a díjak legfeljebb 0 százalékos tőkemegtérülést „biztosítanak" csupán. Ezért módosítják a rendszerhasználati díjak megállapítási rendszerét a fenti módon, és a le nem vonható költségtételeket kiiktatják. Ezeknek az eredője lehet az, hogy megemelkedik a tőkemegtérülés. Ha pedig ez nő, akkor a gáz- és áramárnak is emelkednie kell.

Hasonlóan elzárkózó volt az Európai Bizottság is: Canete biztos szóvivője, Anna-Kaisa Itkonen is hasonlóan érvelt a hvg.hu-nak: azt mondta, kötelezettségszegési eljárás van Magyarország ellen, de mivel ez még folyik, nem kommentálják. A bizottság ebben az ügyben folyamatos kapcsolatban van a magyar hatóságokkal.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről