Több cég szűnik meg, mint amennyi alakul

Vágólapra másolva!
Drasztikusan csökken az újonnan alapított társas vállalkozások száma. Több mint 22 százalékkal kevesebb cég alakult az idei év első 6 hónapjában, mint a tavaly ebben az időszakban  - olvasható a Bisnode nemzetközi cégminősítő elemzésében.
Vágólapra másolva!

Alacsony rekord lesz

Egyre kevesebben gondolják, hogy cégalapítással stabil jövedelmet tudnak elérni. Mivel több cég szűnik meg, mint amennyi alakul, egyre kevesebb vállalkozás működik hazánkban.

A magyar gazdaságban 2011-ig nőtt az újonnan alapított vállalkozások száma, ezután azonban évről évre egyre kevesebb cég alakult.

Amennyiben a trend tovább folytatódik, a 2015-ös cégalapítási szám ismét rekord alacsony lesz. Idén az első félévében alig több, mint 12 500 új vállalkozást alapítottak, míg 2014 azonos időszakában ez a szám még több mint 16 ezer volt. Ha a cégalapítások vonatkozásában nagy jogszabályi változások nem lesznek, akkor 2015-ben várhatóan 24 ezer új társas vállalkozást alapítanak majd, ami jóval alacsonyabb, mint a tavalyi közel 30 ezres szám.

Nem csak a fiatalok tűnnek el

Az elmúlt években a működő vállalkozások száma is csökkenésnek indult. Idén július elején bő 535 ezer működő céget regisztráltak, addig tavaly ilyenkor több, mint 542 500-at. Tehát

egy év alatt 1,38 százalékkal csökkent az összes vállalkozás száma.

Az egyértelműen csökkenő cégszám mellet maradt még néhány iparág, ahol az országos trend ellenére nőtt a vállalkozások száma, de ezekben a szektorokban is csak minimális, 1 százalék alatti növekedés tapasztalható. Az összes közigazgatási egységben csökkent a vállalkozások száma, de Heves és Nógrád megyében egy év alatt a 4 százalékot is meghaladta. Pest megyében és a fővárosban volt a legkisebb a csökkenés mértéke, itt nem érte el az egy százalékot.

Újak, de hogyan?

A cégek számához viszonyítva arányaiban a legtöbb új vállalkozás a gépjármű-kereskedelem és szálláshely-szolgáltatás, valamint az élelmiszergyártás terén jön létre. Ezek a szektorok nem állnak túl jól fizetésképtelenségi eljárások tekintetében, mely arra utal, hogy

sokan miután korábbi vállalkozásaikat csődbe vitték, hasonló profillal új céget alapítanak.

A 2009-es törvénymódosítás szigorította ugyan a tartozásokat maguk után hagyók cégalapítását, de ezt sok esetben kijátsszák a vállalkozások – áll a cégminősítő közleméynében.

Fokozott óvatossággal

Hosszabb távon is biztosan csökkenő cégszám jellemzi majd a magyar gazdaságot. Mivel jól látszik, hogy azokban a szektorokban, ahol sok cég szűnik meg, arányaiban sok is alakul, így feltételezhető, hogy sokan egy vállalkozás lezárása után újabbat alapítanak. Keleti József a Bisnode csoport Country Managere azt javasolja, hogy

minden szerződéskötés előtt vizsgálják meg, hogy leendő üzleti partnerük korábbi cége miért szűnt meg.

Amennyiben a megszűnés oka valamilyen negatív esemény, csőd vagy felszámolás, mindenképpen érdemes fokozott óvatossággal eljárni. Nemcsak a tulajdonos korábbi vállalkozásait ajánlatos megnézni, hanem azt is, hogy a vezetők hol töltöttek be korábban jelentős pozíciókat.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről