Az átlagemberek az európai válság nagy vesztesei

zseb, pénz, csőd
Vágólapra másolva!
Noha az európai Észak és Dél, illetve a magországok és a periféria közti különbségek régóta tárgyalt témák, az Európai Központi Bank legfrissebb adatai bizonyítják, hogy az európai pénzügyi válság során tovább nőtt a szakadék a régiók háztartásai között.
Vágólapra másolva!

A háztartások vagyoni változását tekintve az látszik, hogy 2009 és 2013 között az írek veszítették a legtöbbet, az egy főre jutó bukás közel 18 500 euró (5,7 millió forint) volt. Az sem meglepő, hogy a szintén erősen sújtott görögök és spanyolok is szorosan követik őket, 17 és 13 ezer eurós vagyonvesztéssel – írja a CNBC. Vélhetően nem kell sokat morfondírozni azon, hogy a magyar háztartásokat is milyen mértékben érintette a 2008 óta eltelt időszak.

Mindhárom országnak meg kellett küzdenie a válság során a csökkenő eszközárakkal, a magas munkanélküliséggel, illetve a közszféra bér- és költségcsökkentéseivel. Az adatok egyébként nem mutatják az Írországban és Spanyolországban végbement gazdasági fejlődés legutóbbi eredményeit.

Az írek szenvedtek, a hollandok és a németek dőzsöltek

Írország helyzete egyébként azért speciális, mert ott a háztartások vagyonuk aránytalanul nagy részét fektették ingatlanokba a válság előtti hitelbumm idején. A lakásárak Írországban némileg emelkedtek az elmúlt években, de még mindig nagyjából egyharmadával alacsonyabb értéket mutatnak a válság előtti szinteknél.

Ezzel szemben a Hollandiában és Németországban élő háztartások jelentős növekedést tapasztalhattak a vagyonukban

ugyanebben az időszakban. Míg az előbbi ország esetében az egy főre eső vagyon 33, addig a németeknél 19 ezer eurós bővülése volt megfigyelhető. A németek nem mellékesen sokkal nagyobb mértékben fektetnek ingatlanok helyett pénzügyi eszközökbe (például részvényekbe), melyeket erőteljesen felhajtottak az Európai Központi Bank válság alatti intézkedései, illetve az év elején indított eszközvásárlási program.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!