Megjött az első ütés: leminősítették a Volkswagent

Volkswagen
An activist holds up a sign reading "Stop Lying" (Schluss mit Luegen) during a protest of environmental watchdog Greenpeace in front of the headquarters of German car maker Volkswagen in Wolfsburg, central Germany, on September 25, 2015 ahead of the company's supervisory board meeting. Matthias Mueller, head of luxury sportscar maker Porsche, looks set to take the steering wheel at scandal-hit Volkswagen, replacing Martin Winterkorn who quit over the global pollution cheating scandal engulfing the group. AFP PHOTO / JOHN MACDOUGALL
Vágólapra másolva!
A hetek óta tartó Volkswagen-botrány újabb állomásához érkezett azzal, hogy hétfőn a Standard & Poor's hitelminősítő leminősítette a Volkswagen-csoport hosszú távú adósbesorolását. 
Vágólapra másolva!

Már eddig is szállingóztak arról a hírek, hogy a hitelminősítők lépni fognak a kirobbant botrány és a Volkswagen-konszernt érintő pénzügyi hatásai miatt, de hétfőn délután eljött az ítélet napja: a Standard & Poor's hitelminősítő a VW-csoport eddigi "A" minősítésű adósbesorolását egy fokozattal rosszabbra, "A-"-ra rontotta, ráadásul továbbra is negatív kilátásokat fogalmaz meg a jövőt illetően, további leminősítést helyezve kilátásba – írja a MarketWatch.

A hitelminősítő a VW leányvállalatai, így a Volkswagen Financial Services és a Volkswagen Bank adósbesorolását is rontotta, így teljesen egyértelművé vált, hogy innentől kezdve jóval drágábban fog forráshoz jutni a német gyáróriás, ami tovább nehezítheti a vállalat pénzügyi helyzetét.

Az indoklásban arra is kitért a Standard & Poor's, hogy a leminősítés jól tükrözi a menedzsmentben, a vállalatvezetésben, valamint a kockázatkezelésben felmerülő hiányosságokat.

A megjelent hírek hatására a Volkswagen-részvények enyhe lemorzsolódást mutatnak a napi csúcshoz képest, de még így is közel 1,5 százalékos pluszban kereskednek az autógyár részvényeivel. Úgy tűnik, hogy a piac már korábban beárazta ezt a lépést.

A Volkswagen-részvények árfolyammozgása az elmúlt 3 hónapban Forrás: Investing.com

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről