Vágólapra másolva!
A kormány módosítja az adózás rendjéről szóló törvényt. Nem kell személyijövedelemadó-bevallást készíteni 2017-től, sőt akik nem vesznek igénybe kedvezményeket, azoknak már 2016-tól. Gyorsabban kapják vissza a jó adózó cégek a nekik járó áfát. Nem kell adót fizetni az elektromos autók után. A fuvarozók leírhatják iparűzési adójukból az útdíj egy részét. Lehet otthon pálinkát főzni, de adójegyet kell venni minden literhez. A NAV átszervezéséről még idén döntenek.
Vágólapra másolva!

Tállai András, a Nemzetgazdasági Minisztérium parlamenti államtitkára, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal leendő vezetője azt mondta, a kormány ma az Országgyűlés elé terjeszti két javaslatcsomagját is. Módosul az adózás rendjéről szóló törvény, a fő irány most egy kevésbé bürokratikus adózási rendszer kialakítása.

Csak a magánszemélyeknek

Már 2016-tól megnyílik a lehetőség, hogy a munkáltatói adónyilatkozat alapján a NAV készítse el adóbevallást. Ennek viszont az a feltétele, hogy csak egy helyről érkezzen a jövedelem, és ne vegyen igénybe az adózó kedvezményt. A kedvezmény csak a magánszemélyekre vonatkozik, egyéni vállalkozókra, mezőgazdasági őstermelőkre nem - nekik továbbra is maguknak kell az adóbevallásukat elkészíteni.

Csak rá kell bólintani

Az Origo már 2015 márciusában egy tervezet alapján beszámolt róla, hogy a kormány erre készül. 2016-tól tehát a NAV mindenkinek automatikusan elkészíti a bevallását,

az adófizetőknek csak jóvá kell majd hagyniuk, amit az adóhatóság számolt.

A NAV mindenkinek elküldi majd a bevallástervezetet. 2016-ban az adóhatóság arra még nem lesz képes, hogy azoknak is elkészítse a bevallását, akik valamilyen (például családi) kedvezményt vesznek igénybe, így jövőre még csak körülbelül másfél millió magyar fogja megúszni az adóbevallást.

De 2017-től a NAV már a kedvezményeket igénybe vevők bevallását is meg tudja majd csinálni, ennek egyelőre informatikai akadályai vannak, mondta el Tállai András.

Forrás: MTI/Soós Lajos

A jó, a rossz és a kedvezmények

Tállai András beszélt arról is, hogy a vállalkozásokat kategóriákba sorolja majd az adóhatóság, annak függvényében, hogy megbízható, átlagos vagy kockázatos adózók-e. A besorolásra vonatkozó tervekről az Origo itt írt márciusban.

A NAV a törvényben meghatározott szempontok alapján minősíti majd a cégeket.

Többek közt azt fogják figyelembe venni, hogy a cég adószáma volt-e felfüggesztve az elmúlt 5 évben, és volt-e három százaléknál nagyobb adókülönbözete. Kockázatos adózónak minősülnek majd azok a cégek, amelyek sok adóval maradtak el, vagy feketén dolgoztatták a munkavállalóikat. A minősítés egy évre szól majd, át lehet kerülni az egyik kategóriából a másikba.

A jó adózók kedvezményeket kapnak majd. Esetükben az ellenőrzéseket 180 napon belül le kell majd zárni. Rövidebb áfavisszaigénylési határidő vonatkozik majd rájuk: 57 napról 2017-től 45-re, 2018-tól pedig 30 napra csökken a határidő.

Azzal, hogy egyes adózók kedvezményeket kapnak,

nem fog sérülni az egyenlő elbírálás elve,

mondta el Tállai András, mert a jó adózó vállalkozások nem anyagi, csak eljárásbeli könnyítésekkel élhetnek. Ezekkel az a kormány célja, hogy szabálykövetésre sarkallja a cégeket.

Nem sérül az egyenlő elbírálás elve, véli Tállai András Forrás: MTI/Kovács Tamás

Jobb lesz az e-autósoknak

A Jedlik Ányos Terv részeként az adózásban is támogatni fogja a kormány az elektromos autók terjedését azzal, hogy nem kell majd utánuk befizetni például a regisztrációs adót, az átírási illetéket, a gépjárműadót és a cégautóadót.

Jobb lesz a fuvarozóknak

A fuvarozók kedvezményeket kapnak. Talán a legfontosabb, hogy buszok és tehergépjárművek után nem kell majd vagyonátruházási illetéket fizetni. A fuvarozócégeknek az is nagy könnyebbséget jelent majd, hogy a helyi iparűzési adóból leírhatják majd a kifizetett útdíj egy részét.

Kompromisszum pálinkaügyben

Véget értek az egyeztetések az unióval a házi pálinkafőzés szabadságáról, tájékoztatott Tállai András. A végeredmény az lett, hogy szabadon lehet otthon pálinkát főzni, de nem korlátlan mennyiségben, és

adózni kell a lefőzött literek után.

A házi pálinkafőzőknek párlatadójegyeket kell majd venniük literenként 700 forint értékben. Egy személynek minimum 5 adójegyet kell majd vennie, de senki sem vehet többet 86 darabnál.

A házi pálinkafőzést nem a NAV, hanem az önkormányzatok fogják ellenőrizni.

Lehet otthon főzni, de adójegyet kell venni Forrás: Origo

Kétszintű lesz a NAV

Az adóhatóság tervezett átalakításáról is beszélt az államtitkár. Elmondta, hogy a NAV intézményi szervezete újra kétszintű lesz, mint 2007 előtt, vagyis megszűnik a regionális szint. Az adóhatóság átszervezéséhez szükséges törvénymódosításokat a Nemzetgazdasági Minisztérium novemberben beterjeszti a parlament elé, a módosításokat pedig még 2015-ben el fogják fogadni.

Az adóhatóság átszervezéséről társadalmi egyeztetés nem volt és nem lesz, mondta el Tállai András. A NAV dolgozóit viszont megkérdezték róla, az államtitkár szerint a kérdőívekből az derült ki, a NAV-osok szerint is fontos lenne csökkenteni a szervezeten belüli bürokráciát.

Maradhatnak kitiltottak

Az átszervezés után maradhatnak az adóhatóság vezetésében olyanok, akik érintettek a kitiltási botrányban, mondta kérdésre válaszolva Tállai András. Az államtitkár szerint kizárólag a szakmai alkalmasság szempont annak eldöntésében, hogy ki milyen pozíciót tölt be az adóhatóságnál.

Vida Ildikó már nem dolgozik a NAV-nál, de maradhatnak a vezetőségben kitiltottak Forrás: Origo

Ráadásul az, hogy kiket tiltottak ki az Egyesült Államokból, nem nyilvános információ, legfeljebb az érintettek oszthatnák meg önként, ezért az átszervezésnél akkor sem tudnák figyelembe venni, ha akarnák.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről