Sokat ér az európai bölcsesség

ötlet befektetés megtakarítás tipp gyerek pénzügyek
Vágólapra másolva!
Miután az amerikai befektetők learatták a gyors profitot a technológiai szektor vállalatainak elsődleges nyilvános forgalomba hozatalai (IPO) után, a figyelmüket egyre inkább Európa felé fordítják. Párizstól Londonon át Berlinig ugyanis a tech vállalatok IPO utáni teljesítménye egyre sikeresebb az amerikai társaikhoz képest.
Vágólapra másolva!

Az öreg kontinens frissen piacra került részvényei ugyanis 20 százalékot raliztak az IPO-juk óta, az amerikai társaik 6,7 százalékos (súlyozott átlaggal számítva) erősödésével szemben – írja a Bloomberg. A jelenség mögött az egyik legfontosabb tényező, hogy az európai kezdeti értékeltségek nagyjából a felét adják az amerikai számoknak.

Ráadásul idén a kormányok és a vállalatok egyaránt jelentős tőkét toltak az európai startupokba. Az olyan vállalatok, mint a francia biztonsági szoftver gyártó Oberthur Technologies és a pénzátutalásban weboldalt működtető TransferWise együttesen 9,4 milliárd dolláros tőkét vonzottak 2015-ben. Nem mellékesen pedig Európában jelenleg összesen több a professzionális mobilalkalmazás fejlesztő, mint az Egyesült Államokban – derül ki az Atomico kockázati tőkebefektető vállalat adataiból.

Az európai technológiai cégek legyűrték az amerikaikat Forrás: Bloomberg

Bőséges lehetőségek

A befektetőknek széles paletta áll rendelkezésre a válogatásra, mivel az USA-ban egyre nagyobb értékeltségek és drágaság mellett forognak ezek a vállalatok, miközben a piacra lépés után jöhet a hidegzuhany. Kiderül ugyanis, hogy az ár nem tükrözi a valóságos helyzetet, mindazonáltal Európában ez a jelenség nem fenyeget – mondja Mark Tluszcz, a Mangrove Capital Partners vezérigazgatója, amely a Skype egyik első támogatója volt.

Idén összesen 11 európai technológiai vállalat jelentett be IPO-t, és együtt 1,8 milliárd dollárt vontak be – derül ki a Bloomberg adataiból. Az USA-ban ezzel szemben 13 ilyen cég volt, melyek összesen 4,3 milliárd dollárhoz jutottak. A friss példákat nézve, a svéd mobilkommunikációs vállalat, a CLX Communications 49 százalékot emelkedett egy hónappal az elsődleges forgalomba hozatalt követően, míg az amerikai, felhőszolgáltatásokban utazó Pure Storage esetében a gyarapodás 3,7 százalékos volt.

Kapzsiság és perspektívák

Érdekesség, hogy ez a jelenség lényegében a technológiai szektorra koncentrálódik, mivel más területeken nagyjából egyeznek az első hónapos nyereségek. Az adatok egyébként nem tartalmazzák a Square és a Match Group teljesítményét, melyek több mint 20 százalékot emelkedtek a kevesebb mint két héttel ezelőtti tőzsdei bevezetések óta.

Mióta 2013-ban kialakult a rajongás az amerikai technológiai startupok körül, az USA majdnem háromszor annyi „unikornist”, vagyis legalább 1 milliárd dolláros értékeltséggel rendelkező vállalatot termelt ki, mint Európa. Ezzel együtt ezek a társaságok igen drágák is, amit jól mutat, hogy az idén tőzsdére lépett amerikai cégek értékeltsége 3,9-szerese a társaságok becsült eladásinak – legalábbis a rendelkezésre álló kilenc adatból ez derül ki. Európában ez az arány 2,6 százalékos – itt három esetben érhetők el adatok.

A kockázati tőke sietve kapkod a legforróbb vállalati sztorik után Forrás: 123rf.com

Ennek lényegében az az oka, hogy az Egyesült Államokban a startupok mögött álló befektetők hatalmas pénzeket nyomnak a vállalatokba az IPO-k előtt, és sok esetben a rövid távú nyereségekre fókuszálnak. Ezzel szemben

az európai befektetők számára a hosszabb távú horizont a fontosabb, ezért sokkal kevésbé kapzsik, amikor az árazásról van szó

– foglalja össze Fernando Chueca a Carlyle Grouptól.

A merész befektetők a közeljövőben is jó lehetőségekre akadhatnak. Az Advent International Corp. által támogatott Oberthur például állítólag az év legnagyobb technológiai IPO-jára készül, de a tőzsdére lépést fontolgatja még az alacsony költségű vezeték nélküli hálózatokban utazó Sigfox, és a német Delivery Hero Holding, valamint a SoundCloud is.

Ázsiai robbanás

Különösen izgalmas a helyzet az ázsiai piacokon, ahol idén 2,1 milliárd dollár összértékkel 54 tech vállalat lépett tőzsdére. Ezek ráadásul egy hónapon belül – súlyozott átlaggal – átlagosan 189 százalékos szárnyalást könyvelhettek el.

Elsősorban azért, mert a legtöbb tőzsdére lépő cég kínai és hongkongi, ahol a befektetők azonnal ugranak minden divatosnak és „forrónak” tűnő befektetésre, a fundamentumokra és az értékeltségekre való tekintet nélkül – hangsúlyozta Charlie Awdry, a londoni Henderson Global Investors menedzsere.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről