A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
0
Ezüstérem
0
Bronzérem
1
HUNPupp Réka
18:00CselgáncsReka Pupp-Amandine Buchard
HUNMagyarország
19:30VízilabdaFranciaország-Magyarország
HUNFucsovics Márton | Marozsán Fábián
19:45TeniszTallon Griekspoor/Wesley Koolhof-Marton Fucsovics/Fabian Marozsan
HUNAndrásfi Tibor
20:00VívásTibor Andrasfi-Koki Kano
NyílNyíl

Japán eltőzsdézett 18,6 ezer milliárd forintnyi nyugdíjat

Japán
Japanese Prime Minister Shinzo Abe walks past a national flag made of flowers at an altar upon his arrival for a memorial service for those who died in the battle of Okinawa during World War II at the Peace Memorial Park in Itoman, Japan's southern islands prefecture of Okinawa, on June 23, 2015. Japan on June 23 marked the 70th anniversary of the end of the Battle of Okinawa, the bloodiest episode in the Pacific War, which killed 200,000 people. AFP PHOTO / Toru YAMANAKA / AFP / TORU YAMANAKA
Vágólapra másolva!
A tőzsdei árfolyamok zuhanása miatt a japán nyugdíjalap 18,6 ezer milliárd forintnyi pénzt bukott 2015 nyarán. A kormányszóvivő szerint a tőzsdék már magukhoz tértek.
Vágólapra másolva!

A japán állami nyugdíjalap (GPIF) csaknem 60 milliárd eurónak (18,6 ezer milliárd forintnak) megfelelő összeget veszített a tőzsdei árfolyamok zuhanása miatt a nyáron.

Az állampapír túl keveset hoz

A világ legnagyobb, mintegy 1000 milliárd eurónak megfelelő összeggel gazdálkodó nyugdíjalapjánál tavaly döntöttek arról, hogy fokozatosan 25-ről 50 százalékra növelik a részvények arányát a portfólióban, a kevésbé jövedelmező, bár biztonságosabb államkötvények helyett.

A nyugdíjalap július-szeptemberben 6 százalékos veszteséget szenvedett el, ami a globális pénzügyi válság 2008-as kitörése óta a legrosszabb eredmény, és kérdéseket vet fel a GPIF által alkalmazott stratégiával kapcsolatban.

Időszakos veszteségek

Szuga Josihide kormányszóvivő az adatokat kommentálva azt hangsúlyozta, hogy a piacok a nyár végi turbulencia óta magukra találtak. A tokiói tőzsde irányadó indexe, a Nikkei újból emelkedőben van a július-szeptember között elszenvedett 14 százalékos esés után. Fudzsiki Tomohisa, a BNP Paribas tokiói leányvállalatának munkatársa szerint lehetetlen elkerülni az ilyen típusú időszakos veszteségeket amikor a piacok teljes káoszban vannak, mint idén augusztus-szeptemberben a kínai gazdaság lassulása okozta aggodalmak miatt.

Hatalmasat bukott a tőzsdén a japán nyugdíjalap Forrás: AFP/Toru Yamanaka

Japán bajban van

A japán államadósság már most a bruttó hazai termék (GDP) csaknem 250 százalékát teszi ki, a helyzetet pedig a nyugdíjba vonulók egyre növekvő száma tovább súlyosbítja. A japán népesség mintegy negyede 65 évesnél idősebb, ez az arány 2060-ra várhatóan 40 százalékra nő.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!