Változás lesz a csemegepult nélküli boltokban

Plázastop, nem építhet boltokat a Penny Market és a Lidl Fóton
Vágólapra másolva!
Mentesülnének a kiskereskedelemben tervezett kötelező foglalkoztatási kvóta alkalmazása alól azok a nagyáruházak, amelyekben a vásárlók kiszolgálására alkalmas csemegepultokat tartanak fenn.
Vágólapra másolva!

Ez azt jelentené, hogy a 400 négyzetméteresnél nagyobb boltokat üzemeltető vállalatok közül csak az önkiszolgáló jelleggel működő diszkontláncokra vonatkozik majd a szigorítás – írja a Magyar Idők.

Ezek számára előírnák, hogy a nyitvatartási időben

hetven négyzetméterenként legalább egy olyan dolgozónak kell az eladótérben tartózkodnia, aki kereskedelmi tevékenységet folytat.

A tervezet nem részletezi, konkrétan mely feladatkörök esetén lesz kötelező az állomány frissítése, és különféle szakképesítések meglétéhez sem kötik a létszámbővítést. A kereskedelmi tevékenységbe beletartozik többek között az eladói, a vevőszolgálati, az árufeltöltői vagy a pénztárosi munkakör is.

Forrás: AFP/Thomas Lohnes

ahonnan naponta friss áruval szolgálják ki a vásárlókat. A lépés alól az elképzelések szerint tehát eleve mentesülnének a személyes kiszolgálórészleggel rendelkező hiper- és szupermarketek.

Az önkiszolgáló rendszerben működő diszkontláncok számára viszont nagy változást hozhat a munkaerőpiaci folyamatokat is befolyásoló elképzelés.

A diszkontok közül elsősorban a

Lidl- és Aldi-üzletekben, illetve a Penny Market-egységekben

hozhat nagyobb változást a jogszabály.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!