Kiterítette lapjait a jegybank

gazdasági bizottság
Budapest, 2014. december 9. Matolcsy György, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) elnöke meghallgatásán az Országgyűlés gazdasági bizottságának ülésén 2014. december 9-én. MTI Fotó: Soós Lajos
Vágólapra másolva!
A jegybank legfrissebb inflációs jelentése szerint folytatódik a magyar gazdaság felzárkózása, átmeneti lassulás után a növekedés 2016 második felétől ismét élénkülni fog.
Vágólapra másolva!

Virág Barnabás, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) ügyvezető igazgatója szerint az infláció csak 2017 végére érheti el a 3 százalékos célt. Gábriel Péter, az MNB igazgatója szerint a jegybanki alapkamat aktuális szintje és a laza monetáris kondíciók tartós fenntartása összhangban van az inflációs cél középtávú elérésével és a reálgazdaság ennek megfelelő mértékű ösztönzésével.

Az MNB elemzői szerint idén az uniós módszer szerinti államháztartási hiány 2 százalék lesz a GDP-hez mérten, jövőre szintén 2 százalék, 2017-ben pedig 1,7 százalékra csökken.

A Matolcsy György vezette MNB elárulta, mit vár jövőre Forrás: MTI/Soós Lajos

A jegybank kissé csökkentette a GDP idei növekedésére vonatkozó előrejelzését,

2015-re 3 százalékos bővülést prognosztizálnak

a szeptemberben várt 3,2 százalékkal szemben, 2016-ra azonban változatlanul 2,5 százalékos bővülést jeleznek előre, 2017-ben a gazdasági növekedés ütemét újból 3 százalékra várják.

Gyorsulhat az infláció

Az MNB szerint az idén stagnáló a fogyasztói árszínvonal, jövőre 1,7 százalékkal, 2017-ben pedig 2,6 százalékkal emelkedik.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről