Így tudhatja biztonságban megtakarításait

dollár befektetés megtakarítás pénzügyek deviza hosszútáv türelem siker
Vágólapra másolva!
A befektetések világában nincs ingyen ebéd, a magasabb hozamért cserébe számolnunk kell a kockázatokkal. Vannak viszont technikák, ezekkel a kockázatok zöme kezelhető. Ha biztonságban akarjuk tudni pénzünket, érdemes elsajátítani néhány egyszerű fogást.
Vágólapra másolva!

A befektetések világában a hibás döntések a mindennapi élet velejárói. Tuti tippek, kihagyhatatlan vételi lehetőségek nem léteznek, és azt se felejtsük el, hogy kockázat vállalása nélkül az extra hozam lehetősége is kétséges. Csodák a befektetések világában sincsenek, de léteznek kockázatokat mérsékelő technikák.

0. Válassza ki a megfelelő szolgáltatót

Bár a piaci kockázatok kezelése elkerülhetetlen a hosszú távú sikeres befektetéshez, fáradozásaink hiábavalónak tűnhetnek, ha közben rossz befektetési szolgáltató választásával minden pénzünket kockára tesszük. A partnerkockázat kellemetlen velejárója, hogy - szemben például a folyton ingadozó árfolyamokkal - igazán csak akkor tárul fel, amikor már megtörtént a baj. A legfontosabb, hogy a befektetési szolgáltató kiválasztásakor a józan eszünkre hallgassunk az érzelmeink és a kapzsiság helyett, amihez remélhetőleg segítséget nyújt egy korábbi, Így válaszd ki, kire bízod a pénzed! című írásunk.

1. Ne tegyen fel mindent egy lapra

A hosszú távú gondolkodásmód elengedhetetlen a befektetések világában, de megtakarításaink megőrzéséhez nem biztos, hogy elég. Gondoljunk csak bele. A 90-es évek elején, a tőzsdei boom idején vásárolt japán részvények az azóta eltelt több mint húsz év alatt sem tudták ledolgozni elszenvedett veszteségeiket. Aki erre tette fel összes vagyonát, az még mindig csak a kezdeti befektetései felét tudja felmutatni. Ahhoz, hogy pénzünket biztonságban tudhassuk, nem szabad megfeledkeznünk a kockázatok tudatos szétterítéséről, diverzifikációról. Osszuk szét pénzünket eszközkategóriák között (tartsunk kötvényeket, részvényeket, ingatlant, nyersanyagokat), de például devizák, országok, sőt szektorok szerint (legyenek a magyar mellett más, külföldi piacokon való befektetéseink) is érdemes egy minél színesebb portfóliót kialakítanunk. Lényeg, hogy ne rakjuk az összes tojást egyetlen kosárba.

2. Legyen nagyon kritikus

Tartósan magas, piaci átlagot meghaladó hozamok elérése még a gyakorlott, befektetések kezelésére szakosodott szakemberek számára is nagy kihívás. Nem beszélve arról, hogy a múltbeli teljesítmény nem jelent garanciát a kimagasló jövőbeli eredményekre nézve. Mindenkinek lehet rossz éve vagy évei, ezért is kell kritikusan fogadni, ha egy szolgáltató tartósan magas hozam elérésére tesz ígéretet, nem említve a kockázatokat.

Igazodási pontként a publikus oldalakon is könnyen hozzáférhető magyar állampapírpiac hozamszintek szolgálhatnak. Ha a hároméves kockázatmentes hozamszint 2,3 százalékos, és közben 6-7 százalékos biztos hozam lehetőségével bombáznak a hirdetések, az elgondolkoztató kell legyen mindenkinek.

3. Tervezzen hosszú távra

A részvénypiac hektikus mozgása miatt rövid távon veszteséget is elszenvedhetünk, hosszú távon viszont kifizetődhet a nagyobb kockázat. Ezt szemlélteti az amerikai jegybank egyik statisztikája is, mely szerint az 1928-ban amerikai részvényekbe fektetett száz dollár (mai árfolyamon közel 30 ezer forint) mára közel 290 ezer dollárt (vagyis 85 millió forintot) ér, miközben a biztonságos kötvényekben elhelyezett pénz 7000 dollárra (2 millió forintra) rúg.

A kockázatosabb befektetésekkel érdemes hosszabb távra tervezni. Míg a kötvény típusú befektetéseken akár egy-két éves időtávon is érdemes elgondolkozni, a hektikusabb részvénypiaci mozgások legalább ötéves tartási időt tesznek ajánlatossá. Nem véletlen, hogy a világ egyik leggazdagabb embere, a zseniális befektetési döntéseivel elhíresült Warren Buffett azt mondta: „Kiemelkedő vállalatok részvényeibe örök időkre szeretünk befektetni".

4. Ismerje meg önmagát

Első ránézésre bagatellnek tűnik az önismeret hangsúlyozása, higgyük el azonban, hogy a befektetések világában igenis sok múlhat ezen. Tisztában kell lennünk azzal, hogy megtakarításaink mekkora részét vagyunk hajlandóak kockáztatni, mert ez határozza majd meg azt, milyen stratégiát érdemes követnünk.

Nincsenek általánosan érvényes szabály arra, hogy megtakarításaink hány százalékát fektessük kockázatosabb eszközökbe, ez igazából egyéni vérmérséklet függvénye (amiben befektetési szolgáltatónk is segítségünkre lehet). Annyi elmondható, hogy az idősebbek számára megtakarításaik relatíve kisebb részének kockáztatása ajánlott, míg az életpálya korai szakaszán járóknak kifejezetten ajánlott lehet a részvények felé fordulni.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!