Két kézzel kapkodják a magyar részvényeket

bika, tőzsde
Vágólapra másolva!
A gyenge munkaerőpiaci adatok hatására beinduló azon spekulációk, hogy kitolódhat az amerikai kamatemelés időpontja, beindította a részvénypiaci vételeket is. Tegnap a tengerentúli börzék már zöldbe borultak, de a hangulat átragadt az európai tőzsdékre is.
Vágólapra másolva!

A változó piaci hangulat leginkább a magyar részvényekre terjedt át, hisz a BUX index közel 2 százalékos pluszban mozog 20 400 pont környékén. A MOL (13 155 forint és 3,25 százalékos erősödés) és az OTP (5 380 forint és 1,5 százalékos erősödés) részvények a legfelkapottabbak a mai kereskedésben, de a többi blue chip papír is próbálja tartani a tempót.

A magyar olajipari cég részvényeit jelentősen fűtheti azon hír, hogy az HSBC felülsúlyozásra javasolja a Mol részvényeit, ráadásul 17 500 forintra emelte a célárat a befektetési ház. Így ez a csütörtöki 12 740 forintos záróárhoz képest több mint 37 százalékos felértékelődési potenciált jelentene. Ráadásul a Mol technikai képe is egyre jobban néz ki, múlt héten egy jelentős ellenállásból sikerült kitörnie, így a következő megálló a 13 500 - 13 800 forintos sáv környékén jöhetne.

MOL napos árfolyamgrafikon Forrás: Investing.com, Investor.hu

A forint piacát a stabilitás jellemzi, próbálja megvetni a lábát 300 alatt a magyar fizetőeszköz az euróval szemben a pénteki vártnál gyengébb NFP adat után. Bár a kora reggelt még 298,50 körül kezdte az EURHUF árfolyam, mostanra már egy forinttal feljebb kúszott a jegyzés a 299,50-es szintekig.

A dollárral szembeni kereskedés sokkal intenzívebben zajlik az elmúlt napokban is a zöldhasú volatilitásának köszönhetően. Március közepén még a 292 forintos szinteknél járt az USDHUF árfolyam, utána viszont egészen 270-ig tudott korrigálni az árfolyam. A pénteki kiábrándító amerikai átfogó munkaerőpiaci adat után tapasztalt dollár gyengülés még a 270-271-es jegyzésig tudta lenyomni a kurzust, az elmúlt két napban viszont újra lábra kapott az árfolyam, köszönhetően az EURUSD piacán tapasztalt újbóli jelentősebb dollár erősödésnek köszönehetően, így ma már 276 forintot kell adni egy dollárért.

USDHUF napos árfolyamgrafikon Forrás: Investing.com, Investor.hu

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről