Még mindig erős a Facebook

facebook mark zuckerberg internet
Mark Zuckerberg
Vágólapra másolva!
Hozta a tőle elvárt számokat a Facebook tegnap este közzétett első negyedéves gyorsjelentése. Bevételi soron kicsit elmaradó, eredmény tekintetében pedig egy picit jobb adatokat látni a piac által vártakhoz képest, de összességében továbbra is erős vállalati dinamika olvasható ki, persze az erős dollár itt is érezhető nyomokat hagy a működésen.
Vágólapra másolva!

Még mindig bejön az embereknek a Facebook

Töretlen népszerűségnek örvend a Facebook az emberek körében, hisz még mindig 17 százalékos növekedést mutat a napi szinten aktív felhasználók száma a tavalyi év azonos időszakához képest, így már 936 millió ember kattan rá naponta az alkalmazásra. Havi szinten felhasználók száma is 13 százalékkal tudott még növekedni, így már 1,44 milliárd ember ellenőrzi legalább havonta egyszer a saját 'idővonalát', ami azért a világ népességének ötödét jelenti. A mobilon 'fészbukozó' felhasználók száma is dinamikusan növekszik, a napi és havi aktív felhasználók száma 31 és 24 százalékkal tudott bővülni.

Számok nyelvén

Amit biztosan látni, hogy még mindig erős lábakon áll a működés, ugyanakkor az egyre erősödő dollár - hasonlóan a többi nagy amerikai multinacionális céghez - érezteti hatását az eredményeken, mivel a bevételeinek is már közel 54 százaléka az USA-án kívülről származik. Ráadásul egyre nagyobb szerepet kap a nemzetközi tevékenység. Ettől függetlenül a piaci várakozásokat szinte telibe találták a tényszámok: 3,54 milliárd dolláros bevételek (várt: 3,56 milliárd) mellett 42 centes egy részvényre jutó egyszeri tételektől tisztított EPS nyereségről (várt: 41 cent) adott számot a cég.

A bevételek 42 százalékkal lettek magasabbak az előző év hasonló időszakához képest, ugyanakkor ha kiszűrnénk a devizaingadozásokból származó hatásokat, akkor közel 190 millió dollárral lehetett volna magasabb az árbevétel. Viszont a cég pénzügyi igazgatója figyelmeztetett, hogy a most is futó negyedévben a devizahatások még erősebbek lehetnek.

Nagy ugrás a költségekben

Jelentősen növekedtek a működéssel és a kutatás-fejlesztéssel kapcsolatos kiadások, hisz 2014 első negyedévéhez képest 83 százalékos megugrást látni ezeken a sorokon (2,61 milliárd dollár), ami így már a bruttó fedezetek szintjét is nyomás alatt tartotta.

Így fogadta a piac a számokat

A közzétett negyedéves számokra 2,2 százalékos eséssel reagáltak a befektetők a zárás utáni kereskedésben (tegnapi záróár 84,63 dollár), de még így sem kesereghetnek a Facebook részvénnyel rendelkezők, hisz az idei évben 8, az elmúlt egy évben pedig közel 35 százalékkal értékelődtek fel a cég papírjai.

Facebook napos árfolyamgrafikon Forrás: Investing.com

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről