Tartósan nyomás alatt maradhat az olajár

Vágólapra másolva!
Egy nagy lépést tettek előre a tárgyaló felek az iráni atomprogrammal kapcsolatban. A perzsa ország hajlandó engedményeket tenni, aminek cserébe az olajembargó feloldásával ismét megveszik majd tőlük az exportra jutó nyersanyagot. Ez viszont egyes vélemények szerint tartósabban is nyomás alá helyezheti az olaj árfolyamát.
Vágólapra másolva!

Az amerikai palaolaj termelők aktivitásának növekedésével az elmúlt években jelentős mértékben nőtt az ország olajkitermelése, a túlkínálatos állapot pedig lejtőre küldte az olaj árfolyamát. Az amerikai WTI típusú olaj 50 dollár alatti árszinteken jár, ez fele a tavaly nyári értékeknek. Szakértők eddig arra számítottak, hogy a rég látott mélységekből a második félév végére kapaszkodhat vissza az olajár, a héten született iráni megállapodás azonban keresztbe húzhatja ezeket a számításokat.

A perzsa ország vállalja, hogy csökkenti urándúsító kapacitásait, ezzel pedig lehetősége nyílik arra, hogy június 30-án a végleges megállapodás is megszülessen a felek között. A nagy befektetési házak szerint ez azt jelentheti, hogy nyár végére az ország újraindíthatja olajexportját. Ez viszont tartósabban is nyomás alá helyezheti az olajárat, hiszen Irán olajexportja 2012 közepe óta felére esett vissza a szankciók miatt. Ha ezeket feloldják, akkor napi 1 millió hordóval több olaj áraszthatja el a piacot, ami a globális termelésnek több mint tíz százaléka.

Nem csoda talán, ha az iráni megállapodástól azt várják, hogy akár tartósabban is nyomott szinteken tarthatja az olaj árfolyamát. További nagy zuhanásra emiatt már talán nem kell számítani, az Oilprice elemzője azt mondja, a Brent árfolyama 5 dollárral nagyjából 10 százalékkal kerülhet lejjebb.

A WTI heti grafikonja Forrás: Tradingview, Investor.hu

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről