Görögországnak el kellene hagynia az euróövezetet

Czech President Milos Zeman (R) is welcomed by Italian Prime Minister Matteo Renzi before the 10th Asia-Europe Meeting (ASEM) on October 16, 2014 in Milan. The Asia-Europe Meeting (ASEM) was created in 1996 as a forum for dialogue and cooperation between
Milos Zeman, cseh köztársasági elnök
Vágólapra másolva!
Milos Zeman cseh köztársasági elnök szerint a görög válság értelmes megoldását az jelentené, ha Görögország kilépne az euróövezetből - jelentette ki kedden Jirí Ovcácek elnöki szóvivő.
Vágólapra másolva!

A görög válság nem segíti a csehek eurós törekvéseit

Bár az elnök szerint a görög válság nem hat pozitívan Csehország belépésére az euróövezetbe, Zemannak továbbra is meggyőződése, hogy Csehországnak a jövőben csatlakoznia kellene az euróövezethez. Ugyanakkor az államfő elutasítja, hogy a cseh adófizetők bármit is fizessenek a görög problémák megoldásáért.

"Az elnök továbbra is meg van győződve arról, hogy a Cseh Köztársaságnak be kellene lépnie az euróövezetbe. A másik oldalon teljes mértékben elismeri azt az ellenérvet, hogy Görögország pénzügyi helyzete ezt a csatlakozást nem segíti el, mert az euróövezet tagjaként a Cseh Köztársaságnak is fizetnie kellene a görög adósságot" - tolmácsolta Zeman álláspontját szóvivője.

Újra jöhetne a drachma egy Grexit esetén Forrás: PHOTO ILLUSTRATION BY MILOS BICANSKI/GETTY IMAGES

Törékeny megállapodás

"Az elnöknek az az álláspontja, hogy nem várható el a cseh adófizetőktől, hogy fedezzék egy másik állam kiegyensúlyozatlan gazdálkodása következtében keletkezett adósságot. Az elnök ezért ésszerűnek tartaná Görögország kilépését az euróövezetből" - fejtette ki Ovcácek. Hozzátette:

a cseh elnök véleménye szerint nem érdemes a görögök ígéreteire támaszkodni,

mivel azok - más országoktól eltérően - nem oldották meg problémáikat. Zeman ezért úgy véli, hogy az Európai Unió és Görögország legújabb megállapodása "nagyon törékeny".

Andrej Babis cseh pénzügyminiszter egyenesen hibás döntésnek nevezte a brüsszeli megállapodást.

Nem oldott meg semmit. A görög helyzet néhány év múlva megismétlődik

- jelentette ki Babis, aki szintén úgy vélte, a legjobb megoldás az lenne, ha Görögország távozna az euróövezetből.

Bohuslav Sobotka cseh miniszterelnök viszont úgy vélte, hogy jobb egy ilyen megállapodás, mint egy "teljes csődbe jutott állam" az EU és a NATO keretein belül. Sobotka megismételte korábbi kijelentését, miszerint Csehország nem akar semmiféle felelősséget vállalni a görög adósság rendezésében.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről