Létrejött a görög megállapodás Ciprasz arcvesztése mellett

CIPRASZ, Alekszisz; MICHEL, Charles; JUNCKER, Jean-Claude; HOLLANDE, Francois Brüsszel, 2015. július 12.
Alekszisz Ciprasz görög miniszterelnök, Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke, Francois Hollande francia elnök és Charles Michel belga pénz
Brüsszel, 2015. július 12. Alekszisz Ciprasz görög miniszterelnök, Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke, Francois Hollande francia elnök és Charles Michel belga pénzügyminiszter (b-j) az eurózóna tagállamai vezetőinek a görög adósságválság ügyében összehívott tanácskozásán Brüsszelben 2015. július 12-én. (MTI/AP/Geert Vanden Wijngaert)
Vágólapra másolva!
Egész hétvégén ment a huzavona, lesz-e görög megállapodás, de úgy tűnik, hétfő reggelre csak megszületett az egyezség, hisz Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke is azt tette közzé Twitter-oldalán, hogy egyhangú pozitív döntés született. A tőzsdék ennek megfelelően jelentős emelkedéssel kezdték a hét első napját.
Vágólapra másolva!

Az EKB még nem lép

A Reuters információ szerint az Európai Központi Bank igazgatótanácsa ma sem változtatott a görög bankrendszer számára biztosított 89 milliárd eurós ELA-kereten. Viszont a The Guardian hasábjain arról is olvasni, hogy ha az EKB 2 milliárd euróval megemelné ezt a sürgősségi likviditási keretet, akkor a görög bankok már holnap kinyithatnának, már a tőkekorlátozások és a 60 eurós napi készpénzfelvételi limit akkor is érvényben maradna, viszont más pénzügyi szolgáltatásokat is igénybe lehetne már venni.

Forrás: Twitter - The Guardian

Ez egy kemény csata volt

Ciprasz is megszólalt a reggeli megállapodás fényében, állítása szerint ez egy kőkemény csata volt, és nehéz döntésekkel kell szembenéznie most az országnak. A mostani megállapodás fényében úgy tűnik, sikerült átstrukturálni Görögország adósságát és biztosítani a középtávú finanszírozást. Most már csak újra vissza kell térni a növekedés útjára, ami nagyban segíthet majd a növekedést támogató 35 milliárd eurós európai uniós csomag – mondta Ciprasz.

Az új feltételek mentén ki lehet jelenteni, hogy a grexit lehetősége már a múlté

– állította Ciprasz.

Kemény reformokat kell megvalósítanunk, és le kell számolni a régi rendszer árnyával a társadalmi igazságosság mentén. Éppen ezért fel kell számolni a régi oligarchális rendszert.

Először a görögöknek kell lépniük

A Juncker és Dijsselbloem sajtótájékoztatója mellett Angela Merkel is beszédet tartott. Kijelentette, hogy először a görög parlamentnek kell cselekednie, és ha ott megvan a zöld jelzés, utána szavaz a német törvényhozás. Az Eurócsoport kész meghosszabbítani a görög hitelek futamidejét.

Jelenleg nem kell B terven gondolkodni, mivel van egy keretmegállapodás, ráadásul még bizalmi szavazást sem kell tartani Görögországban

– mondta Merkel.

Greekment

Donald Tusk ebben a percekben sajtótájékoztatót tart, és hivatalosan is bejelentette, hogy létrejött a megállapodás. Ugyanakkor több állam nemzeti parlamentjének is el kell még fogadnia a végleges megállapodást.

Az eurózóna pénzügyminisztereinek most egy görög áthidaló hitelt kellene összerakniuk, mivel Athénnak 7 milliárd eurót kell visszafizetni az EKB részére júliusban és augusztusban. Ezt a hitelt még azelőtt meg kell kapnia Görögországnak, mielőtt bármilyen mentőcsomagot kap.

Az Eurócsoport elnöke, Jeroen Dijsselbloem azt mondta, hogy

a görög parlamentnek azonnal cselekednie kell, kedden és szerdán át kell vinnie a törvényhozáson a most létrejött megállapodás pénzügyi pontjait.

Az eurózóna pénzügyminiszterei ezután áttekintik a helyzetet, és a nemzeti parlamenteknek kell áldásukat adni az ESM-ből fizetendő harmadik görög mentőcsomagra, melyben adósságátstrukturálás is helyet kaphat.

Forrás: Twitter

Jean-Claude Juncker szerint

Létrehoznak egy 50 milliárd eurós vagyonalapot

Dijsselbloem bejelentette, hogy létrehoznak egy 50 milliárd eurós privatizációs vagyonalapot Görögország eszközeiből, amelynek értékesítéséből tőkésítenék újra a görög bankrendszert. De ez az alap athéni fennhatóság alatt lenne, nem pedig luxemburgi.

Lezárul a dráma első fejezete?

Hétfőn reggel megszületett a megállapodás az előző délután megkezdődött brüsszeli euróövezeti csúcstalálkozón a görög adósságválság megoldásáról – közölte hétfőn kora délelőtt Twitter-bejegyzésében Charles Michel belga kormányfő. Ezt az információt néhány perccel később Joseph Muscat máltai kormányfő is megerősítette, szintén Twitter-bejegyzésben, majd ehhez jött Donald Tusk bővebb kommentárja:

Donald Tusk Twitter-bejegyzésben is tudatta a világgal, hogy létrejött az egyezség Forrás: Twitter

Várni kell minden részletre

Pontos részleteket ugyan még nem tudni, de úgy tűnik, hogy a görögök által benyújtott reformtervezet elnyerte az európai hitelezők többségének tetszését, így a görög lakosság jelentős megszorításokkal és kiigazítással nézhet szembe. A Ciprasz-kormánynak szerdáig kell az újabb reformterveket bemutatnia és egyidejűleg elfogadtatnia a görög parlamenttel.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről