7 milliárddal lett gazdagabb pár perc leforgása alatt

Jeff Bezos, az Amazon.com alapítója és vezetője
Jeff Bezos, az Amazon.com alapítója és vezetője
Vágólapra másolva!
Jelentős meglepetéssel szolgált az Amazon második negyedéves gyorsjelentése, hisz a piac által várt veszteség helyett szép profitot sikerült összehoznia a vállalatnak. Nem is maradt hatás nélkül a siker, a csütörtök esti zárás utáni kereskedésben 17 százalékot erősödtek a cég részvényei, jókora vagyonnal gazdagítva a cégalapítót.
Vágólapra másolva!

Először a jó eredményről

A piaci szereplőket meglepte az Amazon második negyedéves gyorsjelentése, mert a várt részvényenként 13 centes veszteséggel szemben 19 centes profitról jelentett a társaság. A jó teljesítmény mögött elsősorban az Amazon Web Services szolgáltató ágazata állt, ahol 81 százalékos bevétel növekedést és több, mint az ötszörösére ugró üzemi eredményt könyvelhettek el.

Bár a Web Services szegmens csak 8 százalékát adja az árbevételeknek, a negyedéves nettó profit vonatkozásában ez a divízió kompenzálta az internetes áruház működtetésének veszteségeit. A társaság ennek keretében felhőalapú internetes szolgáltatásokat nyújt, azaz a vállalkozásoknak, nagyobb cégeknek nem kell méregdrága számítógépparkot üzemeltetni adattárolási céllal, hanem ezt az internet segítségével az Amazon gépein teheti meg - írja reggeli hírlevelében az Equilor.

Forrás: AFP/Philippe Huguen

A kellemes negyedéves beszámoló kapcsán az is felmerült, hogy idővel leválasztják és külön cégbe szervezik a Web Services szegmenst, mivel a hagyományos internetes áruház továbbra is mérsékelt ütemű profitbővülést mutat.

Az Amazon egyébként főként az amerikai piacon növelte árbevételét és profitját, ahol egyre több logisztikai központot épít, hogy a megrendelt áruk minél hamarabb jussanak el az ügyfelekhez.

Felrobbanó árfolyam

A remek eredmény hatására kilőtt az Amazon árfolyama a piaczárás utáni kereskedésben, a kurzus 17 százalékot erősödött és egészen az 565 dolláros új történelmi csúcsig menetelt. Így január elejétől nézve már 80 százalékos menetelés van a részvény mögött a tegnapi gyorsjelentés lehetséges árfolyamelmozdulásával együtt.

Az Amazon-részvény teljesítménye idén Forrás: Investing.com, Investor.hu

A 7 milliárd dolláros kérdés

A nagy árfolyamugrás vélhetően sokakat boldoggá tesz, de a legboldogabb ember vélhetően a cég alapítója, vezetője és legnagyobb tulajdonosa, Jeff Bezos lehetett, mivel részvénycsomagjának értéke közel 7 milliárd dollárral (azaz kb. 2 ezer milliárd forint) ért többet a csütörtöki árfolyamrobbanásnak köszönhetően. Bezos 83,9 millió részvényt birtokol, ez kb. 18 százalékos Amazon tulajdont jelent. Így a teljes pakett értéke már 47 milliárd dollárt tesz ki.

Bezos három hónappal ezelőtt is nagyon jól járt, az április végi jó gyorsjelentés is 5 milliárd dollárral tette őt gazdagabbá.

Jeff Bezos 7 milliárd dollárt keresett egyetlen nap alatt az Amazon részvényeinek szárnyalásával Forrás: Europress / Getty

De a vállalat értéke is 38 milliárd dollárral emelkedett, így már 263 millárdos cégérték szerepel az Amazon neve mellett, ami Magyarország éves GDP-jének több mint 2,5-szerese. Ez már egészen tekintélyes szám, és az S&P 500 tőzsdeindex tagjai között is egyre rangosabb helyet követel magának piaci érték alapján (most lépett előre a 11. helyre), hisz olyan szereplők vannak most előtte, mint a Facebook (268 milliárd) és a General Electric (264 milliárd), illetve a mostani teljesítményével a JP Morgan (258 milliárd) nagybank elé került.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről