Nagy zuhanással kezdhet a görög tőzsde

befektetés ugrás szakadék biztonság kockázat veszteség csúcs
Vágólapra másolva!
Öt hét után ma újra kinyit a görög tőzsde, amely nem sok jóval kecsegtet: piaci várakozások szerint akár 20 százalékos zuhanás csorbíthatja a beragadt befektetők kedvét. A tőkekorlátozások továbbra is érvényben maradnak.
Vágólapra másolva!

Június 26. óta ez lesz az első alkalom, hogy kinyit a görög tőzsde. Akkor még a tőkekorlátozásokkal együtt függesztették fel a hellén értékpapírokkal való kereskedést az athéni tőzsdén, azóta viszont elég sok minden történt Görögországban.

A felgyülemlett megbízások, a gazdasági kilátásokkal szemben mélyülő aggodalmak akár 20 százalékot, vagy még többet is lenyeshetnek az tőzsde fő árfolyamindexéből, az Athens General Indexből.

Hasonló mértékű árfolyamveszteségre utal a görögországi részvényekkel az athéni tőzsdeszünet alatt az Egyesült Államokban folytatott kereskedelem eredménye is. A National Bank of Greece Amerikában jegyzett papírja 20 százalékkal gyengült ezalatt az öt hét alatt.

"Annak a valószínűsége, hogy holnap akár egy részvény árfolyama is erősödjön, egyenlő a nullával"

- mondta Takisz Zamanisz, a Beta Securities kereskedője.

"Kétséges, hogy a kormány képes lesz-e időben aláírni a szerződést az új mentőcsomagról és ott van még egy előrehozott választás lehetősége is" - fejtette ki Zamanisz, az új mentőcsomag feltételeiről kialakult belpolitikai csatározásokra utalva.

A görög gazdaság a jelek szerint elveszítette a megszorítás-ellenes programmal választást nyert Sziriza párt kormányra kerülése előtt szerzett lendületét: az Európai Bizottság prognózisa szerint a görög gazdaság azt követően, hogy éppen kilépett egy hat évig tartó recesszióból, az idén ismét 2-4 százalékkal zsugorodik.

A legnagyobb érvágást a banki részvények szenvedhetik el hétfőn, mivel az egész szektornak feltőkésítésre lenne szüksége. A kormányhoz közel álló Avgi lap vasárnapi számában megjelent cikk szerint

Alekszis Ciprasz kormánya 10 milliárd eurót kíván ebben a hónapban a bankok feltőkésítésére szerezni.

"A reflektorfényben a banki papírok lesznek, mivel a befektetőknek a feltőkésítés miatt még a tulajdoni arány felhígulásával is szembe kell nézniük" - mutatott rá egy görög befektetési alapkezelő szakembere, hozzátéve, hogy a görög bankok az idén nem lehetnek nyereségesek, mert a súlyosbodó krízis miatt még a rossz hitelek állományának növekedését is el kell viselniük.

"Realisztikusan 15-20 százalékos árfolyamvesztésre lehet számítani a tőzsde hétfői nyitásakor" - monda.

A bankszektor papírjai adják az Athens General Index 20 százalékát.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről