James Bond autómárkája a Balkánra költözhet

James Bond Aston Martin
Vágólapra másolva!
Macedónia egyszer már kiesett az Aston Martin leendő gyáráért folytatott versenyből, de kiszivárgott, hogy most jobb ajánlattal tért vissza.
Vágólapra másolva!

Macedónia olyan ajánlatot tett le az Aston Martin asztalára, amivel jó esélye van rá, hogy a brit luxusautó-márka a volt jugoszláv köztársaságot válassza új gyárának otthonául, tudta meg a Reuters hírügynökség egy, a márkánál dolgozó forrástól.

Kiestek, jobb ajánlattal tértek vissza

„Macedónia versenyben volt az új gyár megépítéséért, de korábban már kiesett. Most erősebb ajánlattal tértek vissza a versenybe” – árulta el a forrás. Az értesülést egy neve elhallgatását kérő tisztségviselő is megerősítette:

Hivatalosan se az Aston Martin se a macedón kormány nem kommentálták a hírt.

Év elején meglesz a döntés

Az Aston Martin előre láthatóan január végéig, de legkésőbb február elején dönteni fog az új gyár helyszínéről. 2015 közepén a brit cég 19 lehetséges helyszínt fontolgatott, ezt a listát hamar leszűkítették két brit, egy amerikai (Alabama államban) és egy közép-európai helyszínre. Új ajánlatával ebbe a versenybe szállt vissza Szkopje.

Jók az esélyek

Macedónia ráadásul jó esélyekkel indul. A tárgyalásokat jól ismerő forrás szerint a közép-európai lehetséges helyszín körül még sok a bizonytalanság, az egyik brit helyszín pedig sokáig favoritnak számított, de „az utóbbi időben kihagyott néhány lehetőséget”.

Az Aston Martin Macedóniába költözhet Forrás: imcdb.org

Harc az autógyárakért

Ahogy más kelet- és közép-európai ország, az elmúlt években Macedónia is kedvezményekkel igyekezett új autógyárakat a területére csábítani. Szkopje legnagyobb sikere eddig a Johnson Matthey brit cég elcsábítása volt. A vállalat 2009-ben nyitott katalizátorgyárat a fővárostól keletre.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!