A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
0
Ezüstérem
0
Bronzérem
1
HUNMárton Anna | Pusztai Liza
14:30VívásLiza Pusztai-Anna Marton
HUNSzűcs Luca
14:30VívásLuca Szucs-Yoana Ilieva
HUNMagyarország
20:05VízilabdaMagyarország-Kanada
HUNMagyarország
21:00KézilabdaArgentína-Magyarország
NyílNyíl

Emelkedő kamatok, sorozatos leminősítések jönnek

olaj olajfinomítás Szaúd-Arábia
Az Aramco olajfinomító a szaúd-arábiai Dahranban
Vágólapra másolva!
Az Öböl Menti Együttműködési Tanács (GCC) államai a következő két évben mintegy 94 milliárd dollár értékű hitel refinanszírozásával kerülhetnek bajba, ahogy a térség gazdasága lassul, a kamatok emelkednek, az adósságokat pedig leminősítik – mondja az HSBC.
Vágólapra másolva!

Az olajban gazdag öböl menti államoknak 52 milliárd dollár értékű kötvényt és 42 milliárdnyi szindikált hitelt kell refinanszírozniuk, különösen az Egyesült Arab Emírségekben és Katarban – hangsúlyozza elemzésében az HSBC. A jelentés kiemeli, hogy mindeközben

az országoknak 395 milliárd dollárnyi költségvetési és folyó fizetési mérleg hiánnyal kell szembenézniük

a következő két éves időszakban.

Leminősítések sora jöhet

Az azzal kapcsolatos várakozások, hogy ezeket a finanszírozási réseket majd részben az amerikai szuverén adósság eladásával finanszírozzák, csak még inkább megnehezíti az erőfeszítéseket, hogy refinanszírozzák a 2016-ban és 2017-ben lejáró jelenlegi papírokat – mondja Simon Williams, az HSBC vezető közel-keleti közgazdásza. Mivel pedig az Öböl államai egységes hitelpiacként viselkednek, a refinanszírozási problémák valószínűleg

széles körben érezhetők lesznek majd,

ahogy a régió likviditása szűkük, a kamatok emelkednek, az adósságokat pedig leminősítik – idézi Williamst a Bloomberg.

Rijád, Szaúd-Arábia fővárosa Forrás: Getty Images

A GCC-államok, melyek együtt a világ teljes olajkitermelésének mintegy negyedét adják, már eddig is példa nélküli intézkedéseket hoztak annak érdekében, hogy kordában tartsák az államháztartásaikat. A Szaúd-Arábiát és Ománt is tömörítő csoportot emellett rendre leminősítik a hitelminősítők, miközben már több milliárd dollárt csapoltak le a régió bankrendszeréből.

Az Öböl-országokat összesen nagyjából

610 milliárd dollár értékben terhelik

devizában denominált kötvények és szindikált hitelek – mondja az HSBC. Ebben benne vannak a pénzügyi és vállalati adósságok, valamint az államadósságok is, különösen az Emírségekben, Bahreinben és Katarban.

Monetáris szigorítás jön

Noha az HSBC meggyőződése, hogy a finanszírozási részeket befedik majd, azt is kiemeli, hogy minden jövőbeni devizakötvény-kibocsátásnak versenyeznie kell majd a hamarosan lejáró adósságokkal.

A következő két évben esedékes lejáratok közel fele egyébként a bankszektorban lesz majd, ami arra utal, hogy a refinanszírozási költségek gyorsan átgyűrűzhetnek egy szélesebb körű monetáris szigorításba.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!