Törökországnak le kell mondania a magyarokról

Hévíz
Vágólapra másolva!
Jelentősen átalakítja nyaralási szokásainkat idén a terrorfenyegetettség. A legtöbb magyar vendégről valószínűleg Törökországnak kell lemondania, miközben tovább nőhet a belföldi turizmus, azon belül is leginkább a Balaton forgalma, illetve a külföldi nyaralóhelyek körében Horvátországé. 
Vágólapra másolva!

A terror árnyékában tervezzük utazásunkat idén – derült ki a Szallas.hu 2016 nyarára vonatkozó előfoglalási adataiból, valamint az ezzel párhuzamosan készített online kutatásából: 10 megkérdezettből 9-et befolyásol, és körültekintőbbé tesz a terrorfenyegetettség a nyaralási célpont kiválasztása kapcsán.

Sokaknak a biztonság a fontos Forrás: Flickr/Koshy Koshy

Az óvatosság nemtől és kortól függetlenül gyakorlatilag egyformán megfigyelhető,

A korábban rendkívül népszerű helyszín az élen végzett azon a listán, mely a magyarok által 2016 nyarán biztosan nem választott úti célokat gyűjti egybe – mondta Szigetvári József, a Szallas.hu ügyvezető igazgatója. A szakember szerint ennek a belföldi turizmus számára ugyanakkor pozitív hozadéka van, hiszen soha nem volt még ilyen magas az év elején a nyári előfoglalás.

Top 5 ország, ahová nem utazunk idén nyáron

1. Törökország
2. Egyiptom
3. Görögország
4. Tunézia
5. Szíria

Törökország várja a magyar turistákat

A hírre reagálva megkereste az Origo szerkesztőségét a Török Köztársaság budapesti Nagykövetsége jelezve, hogy az ismertetett eredmények mind a hír tartalmát, mind a cikkben idézett felmérést végző intézmény szempontjából nem tekinthetők objektívnek. A törökországi városok legalább annyira tekinthetők biztonságosnak, mint London, Párizs vagy akár New York. Közölték továbbá, hogy a korábbi évekhez hasonlóan idén is várják a magyar vendégeket Törökországba.

Drágultak a szállások

Azok körében, akik idén nyáron külföldre utaznak, egyértelműen Horvátország a legnépszerűbb, minden 4. válaszadó ide tervezi nyaralását. A horvát tengerpart közkedveltségét egyedül a Balaton képes felülmúlni: a Szallas.hu kutatásában részt vevők kétharmada nyilatkozott úgy, hogy ha nyáron vízpartra vágyik, akkor szívesebben utazik a Balatonra, mint a horvát tengerhez.

illetve 60 százalékkal több a Balaton környéki településekre 2015 hasonló időszakához képest, a foglalások számát tekintve ugyanakkor egyértelműen a magyar riviéra vezet.

A legnépszerűbb városok az előfoglalások darabszámát tekintve belföldön

Siófok, Balatonfüred, illetve Zamárdi, míg Horvátországban Crikvenica, Medulin és Zadar.

A kimagasló kereslet ugyanakkor az átlagárak növekedésében is lecsapódik, a horvát szálláshelyek 11, míg a balatoniak átlagosan 15 százalékkal lesznek drágábbak az idei csúcsszezonban.
A horvát előfoglalások 90 százaléka, míg a belföldiek közel fele az apartmanokra vonatkozik.

Húsvétkor Budapest és Hajdúszoboszló is vonzó

Átalakulóban vannak a húsvéti szokások, egyre több család tölti szállodában az ünnepeket, így a belföldi hotelekben várhatóan teltház lesz húsvétkor - mondta Kovács István, a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének főtitkára.

Hévízen húsvétkor megtelnek a szállodák Forrás: Youtube/Hévíz város

A húsvétkor Budapest, Eger, Hajdúszoboszló, Miskolctapolca, Siófok, Gyula és Hévíz számíthat a legnagyobb ünnepi vendégseregre. Az átlagos márciusi hétvégéhez képest közel háromszorosára nő ilyenkor a wellness-szállodák forgalma. A vendégek távozáskor átlagosan 47 ezer forintot fizetnek majd, s minden ötödik Szép kártyával teszi ezt.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről