Felcsillanó remény a gyémántpiacon

gyémánt
Cut and polished diamond.
Vágólapra másolva!
Több mint egy éve először emelt árat a világ legnagyobb gyémántkitermelője, a De Beers. Az áremelés akár a végét is jelentheti az iparág szakadásának a 2008-as válság óta.
Vágólapra másolva!

A héten mintegy 2 százalékos áremelésről határozott egy eladása során az Anglo American többségi tulajdonában lévő De Beers gyémántkitermelő – írja a Bloomberg a döntést ismerő forrásokra hivatkozva.

Egy ilyen lépés pedig akár arra is utalhat, hogy

véget ér a gyémántpiac közelmúltbeli szenvedése.

A csökkenő kínai kereslet, illetve az egész iparágat megütő hitelszűke ugyanis arra kényszerítette tavaly a De Beerst, hogy nagyjából 15 százalékkal csökkentse az árait.

Noha a De Beers és riválisa, az Alrosa is a kínálat csökkentésével reagált, az árak januárban így is további 7 százalékkal estek. A De Beers szóvivője nem kommentálta a legutóbbi eladást, amely a források szerint méretében hasonlíthat a vállalat korábbi, 610 millió dolláros nyers gyémánt felajánlásához.

Forrás: NORTHFOTO

Egyes bankok azonban, mint a Liberum Capital, úgy látják, még nem jött el az ideje a fenntartható áremelkedésnek, és legalább

további egy évre van szükség a piac stabilizálódásához.

A Gem Diamond bányacég pedig még ennél is tovább ment, ugyanis a vállalat szerint még azt is korai megmondani, hogy mikorra várható a talpra állás.

Bár a De Beers nem szokott részleteket közölni az eladásiról, a források azt közölték a Bloombergnek, hogy utoljára 2014 második felében emeltek árat. A vállalat egy évben 10 eladást tart, és eddig januárban és februárban 540, illetve 610 millió dollár értékben kínált drágaköveket. Az Alrosa mindeközben 780 millió dollár körül értékesített az idei év első két eladásakor.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről