Ne csak a pénze legyen biztonságban, vigyázzon adataira is

okostelefon kibervédelem
A 'secure call' for an encrypted phone call is displayed on a secured cell phone at a press conference in the interior ministry in Mainz, Germany, 06 November 2013. As a reaction to the surveillance scandal around US secret service NSA, the interior ministry of Rhineland-Palatinate informed about the security measures of the state government at a press conference. Photo: Fredrik von Erichsen/dpa
Vágólapra másolva!
Az üzlet nem áll meg akkor sem, ha egy mikro- vagy kisvállalkozás vezetője, esetleg valamelyik kulcsfontosságú munkatársa külföldre utazik, és bizony ilyen esetekben is szükség lehet arra, hogy hozzáférjen a levelezéséhez, esetleg bizonyos céges rendszerekhez.
Vágólapra másolva!

A témával foglalkozó első cikkünkben részében bemutattuk, hogyan lehet elkerülni, hogy a külföldi utazás során az adatforgalom miatt megugorjon a telefonszámlánk. Ezúttal ahhoz adunk néhány praktikus tippet, hogyan használja biztonságosan a mobilnetet vagy más világhálós kapcsolatokat, ha az üzleti ügyek a határon túlra szólítják.

Forrás: dpa Picture-Alliance/AFP/Fredrik Von Erichsen

Az informatikai biztonsággal foglalkozó cégek folyamatos közlései, számos online és nyomtatott cíkk, tévés és rádiós beszámoló foglalkozik azzal, hogy milyen fenyegetések leselkednek a felhasználókra a kibertérben.

Sokan hajlamosak lebecsülni a kockázatokat,

a „velem ilyen úgysem történhet" mentalitás miatt elhanyagolják a biztonságot, pedig egyvalami egyértelmű az elmúlt évek híradásaiból:

bárki célponttá válhat.

Különösen veszélyes lehet egy adatszivárgás vagy vírusfertőzés az üzleti felhasználók körében, hiszen nemcsak személyes vagyonukban eshet kár, de hatalmas veszteséget okozhatnak a vállalatuknak is. Míg itthon, a megszokott környezetben, a céges gépeken már általánossá vált a védekezés, ha külföldre utazva kikerülünk a komfortzónánkból, könnyen kerülhetünk rizikós helyzetbe.

Megelőzni a bajt

A védekezés alapja, hogy valamilyen biztonsági programot telepítsünk eszközeinkre. Bár néhány éve még csak személyi számítógépekre voltak elérhetők ilyen megoldások, napjainkban már

a legnagyobb gyártók a mobileszközökre is kínálnak védelmi programokat.

Sőt, a Symantec (a Norton fejlesztője) vagy a Kaspersky már olyan ajánlatokat is piacra dobott, amelyek révén egyben lehet megvásárolni a több készülék védelméről gondoskodó szoftvereket. Fontos, hogy a kiválasztásnál ne csak az árat nézzük, hiszen a legolcsóbb megoldások jellemzően csak a vírusok ellen nyújtanak védelmet, esetleg a veszélyes weboldalakra figyelmeztetnek. Célszerű olyan programot telepíteni, ami behatolásvédelmet is kínál.

Persze önmagában a szoftver megvásárlása és telepítése nem elegendő, a rendszeres frissítésről is érdemes gondoskodni. Külföldi utazás során ezt célszerű már otthon megtenni, hiszen így elkerülhetjük, hogy külföldön, a roamingdíj miatt még mindig viszonylag drága mobilnetet használjuk, vagy kevésbé biztonságos nyílt wifihálózatot. Sőt, ha igazán óvatosak vagyunk, nem árt egy biztonsági mentést készíteni indulás előtt – utazás során lássuk be, hajlamosabbak vagyunk elveszíteni fontos eszközeinket -, amit lehetőleg külső fizikai tárolón, esetleg felhőben helyezhetünk el.

Ha ingyen van, már jó is?

Ha nyaralni utazunk, akkor is szeretjük tudni, hogy mi történt a nagyvilágban, időnként rápillantunk a levelezésünkre, a közösségi médiás profilunkra, és hogy spóroljunk, mindezt lehetőleg ingyenes wifihozzáféréssel tesszük meg. Fokozottan igaz ez az üzleti célú utazásoknál, amikor nemcsak a kíváncsiság, de a racionalitás is azt diktálja, hogy folyamatosan figyeljük az eseményeket. A spórolás persze ekkor is szempont, azonban érdemes tisztában lenni azzal, hogy

az ingyenesség bármennyire is vonzó, komoly veszélyeket rejt magában.

Ezek a wifihotspotok, vagyis hozzáférési pontok ugyanis vagy egyáltalán nem rendelkeznek védelemmel, vagy minimálissal, így azon sem lehet csodálkozni, hogy

a hackerek kedvenc vadászterületei közé tartoznak.

A reptereken, más tömegközlekedési csomópontokon, éttermekben, kávézókban elérhető ingyenwifit ezért ennek tudatában érdemes használni. Vagyis ha nem szükséges, ne lépjünk be olyan felületre, ahol jelszót kell megadni, nem is beszélve arról, hogy az online vásárlás nyújtotta kényelmet is érdemes elkerülni ilyenkor.

Internetkávézó – csak végszükség esetén

Ha az ingyenes wifihotspotokról azt írtuk, hogy veszélyesek, akkor az internetkávézókra ez fokozottan igaz. Ezeken a helyeken ugye nem a mobileszközeinket használjuk, hanem az ott lévő számítógépeken böngészhetünk. Ezek a gépek általában kevéssé, vagy egyáltalán nem védettek, így aztán

könnyű célpontot jelentenek a kiberbűnözőknek.

Egyszerű böngészésre, az utazáshoz, tájékozódáshoz szükséges információk beszerzésére persze kiválóan alkalmasak, ha nincs más megoldás, de a magán- vagy céges levelezés használata már nagyon rizikós,

a vállalati rendszerbe történő bejelentkezés pedig elképesztően veszélyes lehet,

így ezeket érdemes elkerülni. Banki azonosító vagy bankkártya-, hitelkártyaadatok megadását igénylő tranzakciót se indítsunk internetkávézókban található számítógépekről.

Forrás: AFP/PhotoAlto/Laurence Mouton

Ha mégis elkerülhetetlen, hogy megadjunk valamilyen azonosítót, jelszót, akkor arra mindenképpen figyeljünk oda, hogy ne jegyeztessük meg az adott böngészővel az adatainkat, hiszen nagyon kellemetlen lenne, ha az utánunk a géphez ülő simán beléphetne a levelezésünkbe és üzeneteket kezdene küldeni a nevünkben, vagy éppen a közösségi médiás profilunkkal tenné ugyanezt.

Plusz egy tipp - alapvető védelem

Igen egyszerű, általános érvényű dolog, hogy

minden eszközünket védjük valamilyen azonosítási lehetőséggel.

A modernebb telefonokon és számítógépeken akár már biometrikus azonosításra is van lehetőség, a dolgunk csak annyi, hogy aktiváljuk ezt a funkciót, és amikor nem használjuk, lezárjuk az eszközt, így illetéktelen nem férhet hozzá. Ha ezt nem támogatja a számítógépünk, telefonunk, akkor marad a klasszikus jelszavas megoldás.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!