Nem enyhül a félelem a piacokon

tőzsde, aggodalom, befektetés, India
Egy indiai férfi nézi a részvényárfolyamokat Mumbaiban.
Vágólapra másolva!
Folytatódik az áresés a tőzsdéken: valamennyi nagyobb ázsiai piac mínuszban indította a napot, tovább szakadt az olajár is.
Vágólapra másolva!

Erős, 1-2 százalék közötti mínuszokkal indult a kereskedés az ázsiai piacokon hétfő reggel, s bár a nagyon pesszimista nyitás után felfelé kúsztak az árfolyamok, egyedül a Sanghai Composite index kapaszkodott pluszba. A keresekedés első órájának a végén a Nikkei több mint 1, Hang Seng fél mínuszban, a Sanghai Composite 1 százalék körüli pluszban járt.

Nagy eséssel kezdődött a nap az olaj piacán is: a Brent 4 százalékkal esett, a jegyzés megközelítette a 28 dollárt. Innen ugyan némi emelkedés jött, de közép-európai idő szerint nem sokkal 6 után még több mint 1 százalékos mínuszban mozgott a fekete arany jegyzése.

Úgy tűnik tovább tart a múlt hetet meghatározó rossz hangulat a piacokon.

Vaskos mínuszok

Hatalmas bukással zárult a kereskedés a világ meghatározó tőzsdéin a múlt héten. Újabb mélypontot ütött az olaj is. Bár voltak egyedi rossz hírek az év eleje óta tartó lejtmenet elsőrendű okaként továbbra is a világgazdasági növekedéssel kapcsolatos aggodalmakat, az olajárak zuhanását teszik felelőssé a piacokon. Az esést valamennyi nagy piacon az energetikai és bányavállalatok részvényei vezették.

A tengerentúlon a 30 vezető iparvállalat Dow Jones indexe (DJIA) 2,39, az S&P 500 2, a technológiai részvények Nasdaq Composite mutatója 2,74 százalékkal szakadt. A londoni tőzsde fő mutatója, az FTSE-100 1,97, a frankfurti DAX-30 2,56, a párizsi CAC-40 2,46 százalékot bukott. A páneurópai FTSEurofirst 300 index 3,05, a legnagyobb európai vállalatok gyűjtőmutatója az Euro STOXX 50 2,67 százalékot esett.

A nagy piacokhoz képest mérsékelt esés volt Budapesti Értéktőzsdén,

a vezető részvényindex, a BUX 1,65 százalékos csökkenéssel, 23 882,92 ponton zárt pénteken. Erős forgalom mellett minden blue chip gyengült. A Magyar Telekom 0,25 százalékos esés után 555 forinton, a Mol 2,02 százalékos csökkenéssel 13 600 forinton, az OTP 2,05 százalékos süllyedéssel, 6092 forinton, a Richter 1,65 százalékos veszteséggel 5615 forinton búcsúzott a héttől.

Pánik a nyersanyagpiacokon

Újabb mélypontot ütött az olaj jegyzése a hét utolsó kereskedési napján.

A Brend olajfajta napközben 29 dollár alá is beszúrt,

innen ugyan visszakúszott 29 dollár fölé, ám így is közel 6 százalékot bukott egy nap alatt, a heti veszteség pedig elérte a 14 százalékot. Az amerikai könnyűolaj (West Texas Intermediate, WTI) hordonkénti ára csak fölülről közelítette a 29 dolláros szintet, de ez is 6 százalékos veszteséget jelentett az előző naphoz képest.

A hétvége eseményei alapján

nem sok remény van a megnyugvásra az olajpiacon.

Vasárnap – mindössze néhány órával az Iránnal szembeni nemzetközi szankciók feloldása után bejelentették, hogy készek napi 500 ezer hordóval növelni olajexportjukat. A hír nem meglepő – a piacon a kapacitások ismeretében nagyjából ilyen mennyiséget becsültek.

A térség legnagyobb olajtermelője és egyben legjelentősebb olajexportálója, Szaúd-Arábia olajügyi minisztere vasárnap az MTI tudósítása szerint úgy nyilatkozott "az olajpiac megnyugvása a termelők és a fogyasztók együttműködésével érhető el, ez azonban időt vesz igénybe".

Ez vár ránk ma

Ma az Egyesült Államokban nem lesz kereskedés: Martin Luther Kingre emlékeznek a tengerentúlon. Nagyobb súlyú adatközlés Ázsiából és Európából sem várható, a hétvégi események függvényében ugyanakkor - ahogy azt az ázsiai nyitás is mutatja - az olajpiac ma is tartogathat izgalmakat.

A piaci mozgásokat az innen elérhető adatok segítségével tudja követni.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről