Erre az 5 dologra figyeljen lakásvásárlásnál, hogy ne húzzák csőbe

CSOK Építkezés eladó lakás lakáspiac
NOK
Építkezés házépítés stock - XIII. kerület és IV. kerület és Dagály uszoda 2í16 február 26-án
Vágólapra másolva!
Sokan egy egész életre választanak lakást, házat, otthont a családjuknak. Nem mindegy hát, hogy hogy döntünk. Néhány pontban összegyűjtöttük azokat a szempontokat, amelyekre az új ingatlan kiválasztásánál figyelni kell, hogy tényleg felhőtlenül tudjuk élvezni új otthonunk melegét.
Vágólapra másolva!

1. Ne sajnáljuk az időt!

Gyakran az igazi megtalálása sok időbe telik. Rengeteg ajánlatot, eladó ingatlant kell végigjárni, mire megtaláljuk a számunkra megfelelő otthont. Egy idő után a sok kudarcélmény hatására azonban hajlamosak vagyunk lejjebb adni az igényekből, és akár egy olyan ingatlant választani, melyről később kiderül, mégsem volt olyan jó vétel. Kerüljük el az ilyen egyezségeket.

Eladó lakások Forrás: Dreamstime

Legyünk kitartóak és ne sajnáljuk az időt a lakások, házak alapos megtekintésére, hiszen ha nem válik be egy lakás, vállalnunk kell a kockázatot, hogy nehezen, vagy esetleg áron alul tudunk csak megválni tőle.

Nem beszélve a költözéssel járó kimerítő tortúráról. Mindezek mellett, ha sok ingatlant nézünk meg, lehet, hogy a tizedik után már összefolyik minden, készítsünk jegyzetet arról, hogy mi tetszett, mi nem, s milyen teendők akadnak egy adott ingatlannal.

2. Mérjük fel az igényeinket!

Talán ez az első lépés a lakásvásárlásnál.

Szedjük össze, hogy melyek azok a legfontosabb szempontok, amelyeknek a leendő otthonunknak meg kell felelnie.

Az sem mindegy, milyen időtávra szeretnénk ingatlant vásárolni; ha például azzal számolunk, hogy csak rövidebb ideig maradnánk abban a lakásban, akkor nem biztos, hogy érdemes egy nagy felújítást vagy átalakítást igénylő ingatlan megvételébe belevágni.

Nézzük meg, ha magasabb, emeleti lakást veszünk van-e lift, kell-e majd bevásárlószatyrokat, babakocsit cipelni.

Az is hasznos lehet, ha átgondoljuk, az előző lakásunkban mit szerettünk és mit nem, ezeket is figyelembe vehetjük a lakások megtekintésekor. Végül, s nem utolsó sorban, rendezzük úgy az igényeinket, hogy a legfontosabbak szerepeljenek elöl. Szabjuk az igényeinket a pénztárcánkra! Ne vállaljunk erőnkön felül semmilyen befektetést!

3. Nem pusztán az ár, a fenntartás is fontos!

Ha már a költségeknél tartunk, minden lakás megtekintésénél érdeklődjünk a rezsiköltségekről. A dráguló energiaárak miatt a nagyobb alapterületű lakások fenntartása többe kerül, de – ha lakásban gondolkozunk - érdeklődjünk a ház közös költségeiről, a házat terhelő hitelekről.

Nem szégyen esetleg egy közelmúltban kiállított víz-villany-gázszámlát kérni az eladóktól,

hogy megbizonyosodhassunk a valódi költségekről. Ellenőrizzük le azt is, hogy nincs-e díjhátraléka az előző tulajdonosoknak.

Eladó új építésű lakások Fotó: Szabó Gábor - Origo

4. Győződjünk meg a megfelelő állapotról!

Első látásra lehet, hogy ragyogó egy ingatlan, de legyünk résen, ne dőljünk be az olcsó felújításos trükköknek. Tudnunk kell hány éve épült a ház, s végeztek-e már felújítást és pontosan mit.

Győződjünk meg róla, hogy az elektromos vezeték már a nagyobb terhelést bíró rézvezetékekből épült ki. Vess néhány pillantást a nyílászárókra, ha nagyon vastag rajtuk a festék, mozog a függöny, ha fúj a szél, akkor lehet, hogy elkél az ablakcsere.

A rossz szigetelésről a nedves penészfoltok, és a párásodó ablaktáblák árulkodnak. Nedves, rosszul szigetelt lakásba ne költözzünk, az egészséget és az életminőséget is rontja az ilyen környezet. A hibák javítása nehéz, komoly feltárást igényel, és többmillió forintra is rúghat a végén a számla. Ha bármelyik falon, vagy a plafonon sárga foltot látunk, az a szomszéd felől érkező beázást mutatja. Hajtsuk fel a szőnyeget, nézzük meg a parketta, padlólap állapotát.

Eladó használt lakást hirdető transzparens a fővárosban Forrás: MTI/Jászai Csaba

Ha családi házban gondolkozunk a külső adottságait is át kell nézni: tető, kémény, homlokzat, ereszcsatorna, párkányok állapota és a lábazat. Fontos a kert és a kerítés állapota, ezek felújítása is költség lehet.

5. Kérjük ki egy szakértő véleményét!

Ha komolyabban megtetszik egy lakás érdemes többször is ellátogatni, más-más napszakban megtekinteni. Lehet, hogy délelőtt maga a nyugalom szigete, délutánonként pedig az ablak alatt megy el a csúcsforgalom. Nézzük meg szakértővel, építésszel vagy statikussal a kiszemelt ingatlant. Pár ezer forintot igazán megér egy szakavatott szem, aki olyan visszáságokra is felhívhatja a figyelmünket, amelyeket mi laikusként nem látunk.

Ha komolyabbra fordul a vásárlási szándékunk, mindenképp nézzük meg a lakás tulajdoni lapját. Ezt díj fejében bárki megteheti az illetékes földhivatalnál.

Sokszor előfordult már, hogy ebből derült ki a rosszul megadott alapterület vagy például az ingatlanra bejegyzett haszonélvezet, jelzálog.

A cikk megjelenését a Jófogás.hu támogatta.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről