Helyet a jótékony ürességnek

jóga, meditáció, meditál
Minél nagyobb a káosz és a rohanás, annál fontosabb, hogy rendszeresen elmerüljön a nyugalomban
Vágólapra másolva!
Közeledik a karácsony. A munka egyre több, és zsúfolódik, a határidők nem ismernek irgalmat, a feszültség tapintható, és akkor még egy szó sem esett a családi feladatok végeérhetetlennek tűnő listájáról. Nem csoda, hogy december végén általános érzés a „legyen már vége” – pedig ez megcsúfolja az ünnepet. De van egérút a szorongatásból. 
Vágólapra másolva!

Az új esztendőt mindannyian szeretnénk lelkesen és energikusan kezdeni. A családi látogatások, a hatványozott mértékű sütés és vendéglátás, az ajándékmenedzselés azonban eléggé kimerítő.

A Be More With Less – mert a minimalizmus az új fekete – blog szerint több apró gyakorlattal is duguláselháríthatunk bármikor, ha túlzsúfolt az életünk. Ebből az Inc. kiválogatott nyolcat, ami kifejezetten a karácsonyi időszakban lehet nagy segítség. Ha már bejgli és töltött káposzta, ha már vendégség vendégség hátán, legalább a szíve legyen nyitott.

Otthon

Nézze át kíméletlenül a szekrényeit. Az nem volna egészséges, ha a szezonális holmi, becsomagolt ajándéktól csizmákig, nem férne el a „valamire jó lesz még” dobozoktól. Ha már lendületben van, szűrje a díszeket és dekorációt is.

Az évekkel ezelőtt megszerzett tárgyakhoz nem morális kötelesség ragaszkodni.

Menetrend

Annyi meghívás van úton – vendégként és vendéglátóként is –, hogy az először az énidejét fogja bekebelezni. Tegyen félre magának fél órát minden nehéz napra. Az ünnep varázsát így könnyebb észrevenni.

Ünnepi depi

Az ünnep nagyon gyakran megterhelő érzelmileg. Ez társadalmilag hidegnek számít, de azért mindannyian tudjuk, így van. Dolgozzon azon, hogy fel tudja dolgozni. Írjon naplót, sétáljon, kutyázzon, fusson, meditáljon, merüljön el súlyos, komoly beszélgetésekben. Ne várja meg, hogy beüssön a blues.

Minél nagyobb a káosz és a rohanás, annál többre megy azzal, ha megtalálja a nyugalmat Forrás: Thinkstock

A túlzsúfolt elme

Hamarosan egyre őrültebb listákat kell írnia a tennivalókról. Helyezze át székhelyét a mostba, és maradjon benne. Csak így lehet józanul végigcsinálni és túlélni ezt a kavarodást.

Elfolyik

A december eleven, harmincegy lábon járó pénzszivattyú. Álljon ellen tudatosan a fogyasztói társadalom kísértésének. Ne féljen,

ezzel legfeljebb a kapitalizmus mohó csapdáit bántja meg, a szeretteit nem.

Fölösleges teher minden jöttment ajánlatra előkapnia a hitelkártyáját, sem rosszabb szülő, sem kevésbé szerető házastárs vagy rokon nem lesz attól, hogy ellenáll a nyakra-főre vásárlásnak. Ez csak a kereskedelmi nyomás, nem valódi mulasztás. Minden rendben. Tartsa meg a pénzét fontos dolgokra. A műanyag tárgyakból halmozott domb magasítása nem az.

Spamelik a tétet

Készüljön, a mélbokszát el fogják árasztani a hívatlan levelek. Iratkozzon le, amiről csak lehet, még ma.

Melyik a valódi hagyomány?

Az ünnep kapcsán elég sok minden befér ebbe a kalapba. Vegye őket szemügyre egyenként: melyik az igazi hagyomány? Egyetlen kérdéssel el tudja dönteni: megtölti a szívét, vagy üresebbé teszi?

Vigyázzon magára

Ez a legnagyobb ajándék, amelyet kaphat – és amelyet azoknak adhat, akiknek fontos. Ha saját magát elhanyagolja, honnan meríti majd az erőt, hogy szeressen és törődjön? Olvasson, nevessen, legyen egyedül, egyen minőségit, tartson offline napokat, teljen el a hálával. Pema Chödrön mondásához nincs is mit hozzátenni:

„Te vagy az ég. Minden más csak időjárás.”

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!