Hozamvadászat negatív kamatok mellett

crossroad bizonytalanság irány döntés befektetés deviza piac
man looking at road signs on an open road
Vágólapra másolva!
Ahogy a világ nagy jegybankjai egyre inkább nem konvencionális eszközökkel igyekeznek élénkíteni a gazdaságokat, és próbálnak egyre több pénzt pumpálni a piacokra, a befektetőknek hozzá kell szokniuk a negatív kamat fogalmához. A nagy kérdés, hogy ebben a környezetben milyen befektetésekre lehet hatékonyan lecsapni.
Vágólapra másolva!

Miközben az Európai Központi Bank és a japán jegybank is negatív tartományba vágta a kamatszinteket, a befektetők zavara egyre inkább fokozódik a hozamvadászat közepette – írja a CNBC.

Ráadásul más központi bankok is bevetették rajtuk kívül a negatív kamatpolitikát. A svéd jegybank például a repó kamatlábat csökkentette mínusz 0,5 százalékra a múlt hónapban, Svájcban pedig mínusz 0,75 százalékos kamatszinttel kell szembenézniük a gazdasági szereplőknek.

A negatív kamat politikája elsősorban

a bankok tőkekihelyezésének növekését hivatott célozni,

mivel ilyen környezetben jobban megéri kihelyezni a tőkét, mint büntetőkamatért parkoltatni azt. Eközben pedig a hitelek leépítésében is segíti a fogyasztókat és a vállalatokat egyaránt. Mindazonáltal komoly zavarokat és anomáliákat is okozhat a piacokon, különösen, amikor több ezer milliárd dollárnyi állampapír hozama csökken nulla alá.

A CNBC ennek fényében megkérdezett néhány elemzőt és befektetőt, hogy a negatív kamatkörnyezetben milyen irányokat látnak jövedelmezőnek a befektetési piacokon.

Részvények

Noha limitált lehetőségekkel, de egyes részvények még mindig vonzóak lehetnek,

gondos válogatás és fundamentális szemlélet mellett

– mondja Francesco Curto, a Deutsche Bank Croci investment & valuation Csoportjának vezetője. Az elemző azonban figyelmeztetett, hogy a részvények hozamai már nem olyan csábítóak, ha számba vesszük a kockázati profilokat is.

Forrás: 123rf.com

Mindeközben a BlackRock igazgatója, Ewen Cameron Watt úgy látja, hogy fel lehet fedezni némi értéket a fogyasztó-alapú európai vállalatoknál. Hozzátette, egyes magas minőségű amerikai franchise-ok is értékesek lehetnek az árcsökkenések miatt, de nem annyira, mint 3-4 héttel ezelőtt voltak.

Arany

Az arany ellenzői sokszor arra hivatkoznak, hogy a sárga nemesfém nem rendelkezik hozam- vagy jövedelemgeneráló képességgel. Amennyiben viszont

a kamatszintek nulla alatt vannak, úgy az arany sokkal vonzóbb eszköz lehet.

Egy olyan érdekes helyzetben vagyunk, amikor a biztonságos menedékeszközök egy része negatív hozammal bír, vagyis az egyszerű nulla egészen versenyképes lehet a piacon – hangsúlyozta Kokou Agbo-Bloua, a Société Générale szakértője.

Az elemző kiemelte, hogy érdekes megoldás lehet az aranyat egyfajta fedezetként használni a portfólióban, és valamilyen más eszköz, például az olaj változásához kötni a vásárlást.

Bóvlik és vállalati kötvények

Egy olyan világban, ahol nem fenyeget recesszió, az amerikai magas hozamú kötvények több mint 9, az európaiak pedig több mint 6 százalékot hoznak, ráadásul az öreg kontinensen nem is várható érdemi kamatemelés, akkor a bóvlik jó lehetőséget kínálnak – mondja Bill O' Neill, UBS Wealth Management brit befektetési irodájának vezetője.

Negatív környezetben is lehet pénzt keresni Forrás: AFP/Philippe Desmazes

A BlackRocktól Watt ehhez annyit tett hozzá, hogy náluk a vállalatok tőkestruktúrájára figyelnek. Kiemelte, a tőkestruktúra alacsony kockázatú végén beindult rali támogatta a magasabb kockázatú piacot is, miután az elmúlt néhány héten mindkét oldal igencsak olcsó volt.

Pénzügyi szektor

Az európai bankok kedvezők, mivel ezek bírnak a legnagyobb újraértékelési potenciállal – jelezte O’Neill. Hozzáfűzte,

a probléma itt nem a fizetőképességi kockázatban, hanem a profitkilátásokban rejlik.

Mindazonáltal a szektor igencsak olcsónak számít, különösen, ha az adott magánbefektető nincs benchmarkokhoz kötve.

Abban Watt is egyetértett, hogy az európai bank- és biztosítási szektor izgalmas lehetőségekkel bír, de O’Neill azt is hangsúlyozta, hogy még nem készek arra, hogy beugorjanak a nagykereskedelmi vásárlásba. Arra számítanak azonban, hogy a következő 12 hónapban a kockázatosabb eszközök, például a részvények felülteljesítők lesznek majd a biztonságos menedékekkel szemben.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről